ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Τηλεοπτική δικαιοσύνη και ειδησεογραφική αμνησία

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Προχθές δεν ήταν μια συνηθισμένη Τετάρτη στο ΕΣΡ. Δηλαδή ξεκίνησε ως μια συνηθισμένη Τετάρτη με ένα πρόστιμο για Μένιο (ένας είναι ο Μένιος), που, μεταξύ άλλων, είχε βγάλει στο «γυαλί» έναν τύπο σε κατάσταση μέθης. Έναν τύπο που «δεν ήταν νηφάλιος», όπως μας είπαν και από το Ραδιοτηλεοπτικό που έχει πρόεδρο πρώην δικαστικό και προσπαθεί να είναι απολύτως..
τακτοποιημένο στις εκφράσεις του. Εκατόν είκοσι χιλιάρικα πρέπει να πληρωθούν, αλλά λεφτά υπάρχουν ως γνωστόν, το ‘πε ο Γιώργος, και τέλος δεν πάθαμε και κάνα ατύχημα να τρέχουμε στα νοσοκομεία.
Φαινόταν λοιπόν ότι η Τετάρτη θα συνεχιζόταν με τον ίδιο πάνω κάτω τρόπο, όταν ανακοινώθηκε ένα ακόμη πρόστιμο 100.000 ευρώ για την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», της Ζήνας Κουτσελίνη στο Star. Για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση δολοφονίας Τοπαλούδη στη Ρόδο. ΟΚ, εκατό χιλιάρικα, κανάλι είναι, λεφτά έχει, δεν είναι κάνας λούστρος στην Ομόνοια να παρακαλάει για πελάτες. Άσε που υπάρχει πάντοτε και το Συμβούλιο της Επικρατείας να προσφύγουμε, πληρώνοντας μόνο το ένα τρίτο του προστίμου ως την οριστική εκδίκαση της υποθέσεως…
Και ύστερα έσκασε η μπόμπα! Τρεις μέρες διακοπή για τις «Αλήθειες με τη Ζήνα», στις 19, στις 20 και στις 21 Μαρτίου. Τρεις μέρες εκτός «αέρα», τρεις μέρες εκτός προγράμματος, τρεις μέρες «μαύρο» στην εκπομπή. Για υποβάθμιση του προγράμματος η αιτιολογία εκ μέρους του ΕΣΡ, που δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την κάλυψη της δολοφονίας εκ μέρους της κυρίας Κουτσελίνη. Και αποφάσισε να το τραβήξει το σκοινί.
Είναι η πρώτη φορά που η ανεξάρτητη αρχή κόβει συγκεκριμένη εκπομπή για παραβιάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας. Προηγουμένως, αν θυμάστε, είχε διατάξει «μαύρο» επί ένα εικοσιτετράωρο στο Νέο Κανάλι Epsilon, στις 10 του περασμένου Ιανουαρίου. Μια τιμωρία για το ρατσιστικό παραλήρημα του Τάκη Τσουκαλά που είχε ως στόχο τον μπασκετμπωλίστα του Παναθηναϊκού Θανάση Αντετοκούνμπο. Η παρέμβαση μάλιστα του Ραδιοτηλεοπτικού είχε ως αποτέλεσμα να κοπεί εντελώς η εκπομπή Τσουκαλά και να λάβει την άγουσα για το ίντερνετ, όπου, ως γνωστόν, είναι Άγρια Δύση και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Δεν ξέρω αν θα συμβεί το ίδιο και με τις «Αλήθειες με τη Ζήνα», αλλά οφείλω να σημειώσω ότι πέρα από προσωπικά γούστα και απόψεις καλά κάνει και ενεργοποιείται το ΕΣΡ. Μπορεί να υπερβάλλει σε μία ή δύο περιπτώσεις, αλλά είναι πολύ προτιμότερο να έχουν κάποιοι και κάποιες το φόβο του, παρά να το αντιμετωπίζουν ως παιδική χαρά δίχως καμία ισχύ. Δόξα τω Θεώ, βγάζει νυχάκια και δοντάκια το Ραδιοτηλεοπτικό και δεν κάθεται να συζητάει ώρες επί ωρών, ημέρες επί ημερών και εβδομάδες επί εβδομάδων περί διαγραμμάτου. Ναι, καλά κάνει, πολύ καλά κάνει. Μερικές φορές πρέπει απλώς να παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου και να κάνεις το βήμα. Και όπου σε βγάλει!

Υ.Γ.:
Δεν είμαι δικαστής να δικάσω την υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη. Και προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτικός με αυτού του είδους τα ζητήματα, όπως θα διαπιστώσατε όταν έγραφα για την Ηριάννα και τον Περικλή. Άλλο αυτό όμως και άλλο να πνίγεις εντελώς μια είδηση επειδή δεν σου γουστάρει και δεν σου κάθεται καλά. Εμείς εδώ στο Newpost, δώσαμε στο γεγονός την πρέπουσα έκταση και το προβάλλαμε δίχως φόβο και πάθος. Κάποιοι άλλοι φρόντισαν να το καταπιούν και να το εξαφανίσουν από προσώπου γης. Καλή τύχη τους εύχομαι και καλή σοδειά στην καλλιέργεια κουτόχορτου. Θα τους χρειαστεί…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr