ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Καταγγέλλουν εκδικητική απόλυση στο σάιτ του Λαζόπουλου

Eκδικητική απόλυση εργαζόμενης στο altsantiri.gr καθώς και τις άσχημες εργασιακές συνθήκες στο σάιτ του Λακη Λαζόπουλου, καταγγέλλει και δημοσιοποιεί η Συνέλευση βάσης για δημοσιογράφους "Κατάληψη ΕΣΗΕΑ".
Στο κείμενο αναφέρεται ότι η εργαζόμενη, παρότι ήταν καλή στη δουλειά της, απολύθηκε γιατί... μιλούσε πολύ ενώ περιγράφονται..
εργασιακές συνθήκες γαλέρας και αυθαιρεσίες που γίνονται στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, όπως η υποχρεωτική εργασία των εργαζομένων ακόμη σε μέρες αργίας.
Εργοδοτικές αυθαιρεσίες βέβαια γίνονται σε όλες τις μεγάλες ιστοσελίδες με ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Μόνο που δεν καταγγέλονται και έτσι δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Κακώς...

Αναλυτικά το katalipsiesiea γράφει:
Μια εκδικητική απόλυση στο site altsantiri.gr όχι για λόγους δουλειάς, όπως εξήγησε η εργοδοσία, αλλά γιατί «ακούγεται και μιλάει περισσότερο». Γιατί, για να είσαι καλός εργαζόμενος δεν φτάνει να κάνεις τη δουλειά σου, αλλά πρέπει να ταιριάζεις και στη «φιλοσοφία» των αφεντικών, δηλαδή να μην διεκδικείς τα αυτονόητα εργασιακά σου δικαιώματα.
Η εκδικητική αυτή απόλυση πραγματοποιήθηκε σε ένα site ιδιοκτησίας Λάκη Λαζόπουλου, το οποίο χτίστηκε στη συνήθη επιχειρηματολογία των εργοδοτών ότι εδώ «είμαστε όλοι φίλοι», «είμαστε μια οικογένεια». Επιχειρηματολογία η οποία «δικαιολογούσε» από την πρώτη μέρα λειτουργίας του site μέχρι και σήμερα, την εργασία σε αργίες, γιορτές και απεργίες, χωρίς βέβαια την απαραίτητη προσαύξηση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και προβλέπεται από τη εργατική νομοθεσία.
Τον τελευταίο χρόνο όταν υπήρξε κοινό αίτημα των εργαζομένων να πληρώνονται με την προσαύξηση που δικαιούνται, όταν δουλεύουν μέρες επίσημων αργιών, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν «πάρτε ένα ρεπό» μια άλλη μέρα. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι εργοδότες είχαν επιβάλει αυτές τις μέρες η εργασία να είναι από το σπίτι, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιος ξαφνικός έλεγχος στον χώρο εργασίας.
Αναφορικά με τη δουλειά του Σαββατοκύριακου, οι εργαζόμενοι (που επίσης εργάζονται από το σπίτι τις μέρες αυτές) πληρώνονται μαύρα, κάτι βεβαίως που επηρεάζει και το ποσό της αποζημίωσης, καθώς αυτό υπολογίζεται με βάση τα «καθαρά» του πενθήμερου και όχι με την πραγματική εργασία των εργαζομένων, για έξι μέρες.
Τελευταία, ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους ότι η σύμβαση/συμφωνία με την οποία προσελήφθησαν στο site (αν κάποιος/α δούλευε πρωί ή βράδυ ή ενδιάμεση βάρδια) αλλάζει, και το πρόγραμμα γίνεται κυλιόμενο, κάτι με το οποίο δεν συμφώνησαν όλοι και όλες, καθώς στερεί από τον/ην εργαζόμενο/η το δικαίωμα να προγραμματίσει σε σταθερή βάση όσα επιθυμεί, αφού μία εβδομάδα θα πρέπει να εργάζεται πρωί και την επόμενη βράδυ.
Τέλος, σχετικά με το δικαίωμα στην απεργία, τον πρώτο καιρό λειτουργίας του site δεν νοούνταν κάτι τέτοιο. Στην πορεία όσοι επιθυμούσαν να απεργήσουν το έκαναν, με τους περισσότερους όμως να δουλεύουν, στο όνομα των καλών σχέσεων και του «οικογενειακού κλίματος». Όταν λοιπόν οι εργαζόμενοι αποφάσισαν μαζικά να απεργήσουν, τους ζητήθηκε να ετοιμάσουν αρκετά θέματα «ψυγείου», ώστε την ημέρα της απεργίας η ροή να είναι πυκνή, ενώ για το επόμενο διάστημα από την απεργία, έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον ψυχολογικό πόλεμο από τους προϊστάμενούς τους, για την επιλογή τους αυτή.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε η απόλυση της εν λόγω συναδέλφου από το altsantiri, καθώς πέρα από το ότι «μιλάει» και δεν ταιριάζει με τη «φιλοσοφία του site», της λέχθηκε πως «το κλίμα είναι τοξικό και πρέπει να αλλάξει άμεσα». Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι «διαφορετικές φιλοσοφίες» δεν ενοχλούσαν τα τελευταία δύο χρόνια που η εργαζόμενη δούλευε στο siteκαι ειδικά όσο έκανε όλες τις -εργασιακές- χάρες που της ζητούνταν, με επιχείρημα το «καλό και οικογενειακό κλίμα».
Στην εν λόγω εργαζόμενη χρεώθηκε το κακό κλίμα που υπάρχει τελευταία στο site, ενώ μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στη συνεχή της γκρίνια για τα χρήματα που λαμβάνει, τα οποία και με δική τους ομολογία δεν είναι αρκετά. Μάλιστα, οι εργοδότες δεν εμφανίστηκαν σίγουροι ότι η απόλυση θα κάνει καλό στο site και στη μελλοντική του εικόνα, αναφέροντας αόριστα ότι «ο χρόνος θα δείξει».
Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι οι εργαζόμενοι που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, προσφέρουν, είναι πρόθυμοι, είναι εργατικοί -σύμφωνα με οξύμωρη παραδοχή εκ μέρους της ίδιας της εργοδοσίας κατά την ανακοίνωση της απόλυσης- πρέπει να έχουν και ένα ακόμα χαρακτηριστικό για να την ικανοποιήσουν απόλυτα. Να μην διεκδικούν και να μη μιλούν για τα δικαιώματά τους. Αν το κάνουν, τιμωρούνται με την απόλυση και μάλιστα από ένα μέσο που διακηρύσσει αριστερές αξίες και πολιτικές που έχουν να κάνουν με εργασιακά δικαιώματα, καταγγέλλοντας τις κακές συνθήκες εργασίας σε άλλους εργασιακούς χώρους.
Την ίδια ώρα που στο site απολύουν, ο ιδιοκτήτης του, Λάκης Λαζόπουλος ετοιμάζεται να ξεκινήσει καινούρια τηλεοπτική εκπομπή στο νέο κανάλι του Ιβάν Σαββίδη, το OPEN TV.