ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Τύπος και διχασμός

Βίοι παράλληλοι: Δημήτριος Λαμπράκης - Γεώργιος Βλάχος 

Στο διχαστικό κλίμα από το 1915 και επέκεινα, ο Τύπος συνέβαλε καθοριστικά στις εξελίξεις, και κάθε εφημερίδα φέρει τη δική της ευθύνη για την όξυνσή του.
Ο Δημήτριος Λαμπράκης ήταν δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδων. Υπηρέτησε ως εθελοντής στον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους. Το 1914 προσελήφθη ως δημοσιογράφος στην αθηναϊκή..
εφημερίδα «Πατρίς», της οποίας αργότερα ανέλαβε τη διεύθυνση. Στις αρχές του 1922, με χρηματοδότηση ηγετικών προσωπικοτήτων του Κόμματος των Φιλελευθέρων, εξέδωσε την εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα» που εξελίχθηκε στη σημαντικότερη εφημερίδα της βενιζελικής παράταξης.
Ο Γεώργιος Βλάχος ήταν δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Καθημερινή», που εξέδωσε το 1919 και εξελίχθηκε στη σημαντικότερη εφημερίδα της αντιβενιζελικής παράταξης. Υπήρξε ανέκαθεν φανατικός πολέμιος του Βενιζέλου με το μένος του να κορυφώνεται τη δεκαετία του 1920. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 προσπάθησε να κρατήσει μια συμφιλιωτική στάση αλλά αργότερα, όπως γράφει, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η συμφιλίωσις πρέπει να επέλθει δια της βίας».

Στο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 «Δημήτριος Λαμπράκης - Γεώργιος Βλάχος: Τύπος και διχασμός» (Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στις 19:00 στην ΕΡΤ2) μιλούν οι: Ροδόλφος Μορώνης (δημοσιογράφος), Γιώργος Ρωμαίος (δημοσιογράφος - τέως υπουργός), Νίκος Μπακουνάκης (καθηγητής Πρακτικής της Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης Παντείου Πανεπιστημίου), Δέσποινα Παπαδημητρίου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου), Ιάσων Ζαρίκος (υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου). Ιδέα σειράς-σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς.

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ» στην ΕΡΤ2 παρουσιάζει είκοσι συνδυασμούς πορτρέτων, επιφανών Ελλήνων ανδρών και γυναικών της πολιτικής -και όχι μόνο- σκηνής και των αντιθέτων ή κοινών ιδεολογιών ή απόψεων / πεποιθήσεων προσωπικοτήτων από την απελευθέρωση της Ελλάδας έως σήμερα που, πολλές φορές, υπερέβησαν τα εσκαμμένα προς υλοποίηση των βλέψεων και των σχεδίων τους. Σημαντικές μορφές που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο κατά την ιστορική περίοδο από την αρχή του νέου ελληνικού κράτους έως το 1967