ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

«Αστακός» στην ΕΡΤ2 (και όποιος αντέξει)

Ένα και να καίει! Aυτό γράφει ο Δ. Δανίκας για το Όσκαρ του Α' γυναικείου ρόλου που πήρε η Ολίβια Κόλμαν ως βασίλισσας Άννα στο «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου.
Πάντως για όσους δεν έχουν δει τον Αστακό του Γ. Λάνθιμου (απ΄όσους γνωρίζουμε οι μισοι παράτησαν την ταινία στη μέση) η ΕΡΤ2 έχει φροντίσει για αυτό:
Ο πολυβραβευμένος «Αστακός»
του Γ. Λάνθιμου στην ΕΡΤ2
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, στις 22:00
Δραματική ρομαντική κομεντί, συμπαραγωγής Ιρλανδίας-Ηνωμένου Βασίλειου-Ελλάδας-Γαλλίας-Ολλανδίας 2015..
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος.
Σενάριο: Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θύμιος Μπακατάκης.
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης.
Παίζουν: Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Λέα Σεϊντού, Τζον Σ. Ράιλι, Ολίβια Κόλμαν, Μπεν Γουίσοου, Αριάν Λαμπέντ, Αγγελική Παπούλια.
Διάρκεια: 119΄
Υπόθεση: Στο κοντινό μέλλον και σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, όσοι χωρίζουν και μένουν μόνοι, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί, είναι υποχρεωμένοι να βρουν ερωτικό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους και αφήνονται ελεύθεροι στο Δάσος. Ο Ντέιβιντ επιλέγει -αν δεν τα καταφέρει- να γίνει αστακός. Ωστόσο, δεν αντέχει τη διαμονή στο Ξενοδοχείο αυτό και δραπετεύει. Πηγαίνει στο Δάσος και γίνεται μέλος των Μοναχικών, στους οποίους απαγορεύεται να έχουν ερωτικούς συντρόφους. Εκείνος όμως ερωτεύεται μια γυναίκα και οι δυο τους προσπαθούν να μη γίνουν αντιληπτοί από τους υπόλοιπους.
Μετά τον «Κυνόδοντα» (Βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα, Φεστιβάλ Καννών / Υποψηφιότητα Ξενόγλωσσου Όσκαρ) και τις «Άλπεις», ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει με μία αλληγορική, ρομαντική ιστορία που κέρδισε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο 68ο Φεστιβάλ Καννών (2015). «Ο Αστακός» είναι το αγγλόφωνο ντεμπούτο του σκηνοθέτη, ενώ το σενάριο συνυπογράφει ο σταθερός συνεργάτης του, Ευθύμης Φιλίππου.
«Ο Αστακός» κέρδισε πολλά βραβεία, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι:
  • Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών 2015, Γιώργος Λάνθιμος
  • Βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Καλύτερης ξένης ταινίας 2016, Γιώργος Λάνθιμος
  • Βρετανικό Βραβείο Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Καλύτερου Β΄ γυναικείου ρόλου 2015, Ολίβια Κόλμαν
  • Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Καλύτερου σεναριογράφου 2015, Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου
  • Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Καλύτερου ενδυματολόγου 2015, Σάρα Μπλένκινσοπ
Επίσης, η ταινία απέσπασε πάμπολλες υποψηφιότητες, πάνω από 70, με κορυφαία βέβαια την υποψηφιότητα στα Όσκαρ 2017 Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Ευθύμη Φιλίππου.