ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Ντοκιμαντέρ με τη… βοήθεια του κοινού

«Ψυχές των Συνόρων»: Μια κοινωνική ταινία που επιχειρεί να αφηγηθεί την εξαθλίωση της προσφυγιάς και το μεγαλείο της αλληλεγγύης, βρίσκεται στα σκαριά και περιμένει δωρεές πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να ολοκληρωθεί.
Ο φακός εστιάζει στα πήγαιν’ – έλα ενός ιερωμένου από τη Χαλκιδική προς την Ειδομένη. Ο γέρων Χριστόδουλος δεν θυμίζει τους συνηθισμένους παπάδες ή καλογέρους. Γνωστός ήδη από τη δράση του εναντίον των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές, όταν στην Ειδομένη εκδηλώθηκε η φρίκη με το μποτιλιάρισμα προσφύγων και μεταναστών ανασκουμπώθηκε πάλι για να βοηθήσει. Μετέτρεψε το Ησυχαστήριο «Παναγία, η Φοβερά Προστασία», στο οποίο είναι πνευματικός, σε κοινωνικό κέτερινγκ. Απευθύνθηκε στην τοπική κοινωνία της Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής και ζήτησε υλική βοήθεια. Όχι χρήματα, αλλά μονάχα συγκεκριμένα είδη τροφίμων, τα οποία συσκευάζονταν σε χιλιάδες
 μερίδες από τις καλόγριες και άλλους εθελοντές και διανέμονταν με τακτικές αποστολές στην παραμεθόριο.
Ο γέρων Χριστόδουλος γίνεται έτσι το όχημα μέσω του οποίου θα ειπωθεί -με τρόπο κινηματογραφικό και ποιητικό- η ιστορία του δράματος των προσφύγων στη χώρα μας αλλά και του θαύματος της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, που θα έχει τον τίτλο «Ψυχές των Συνόρων» (Border Souls), είναι το μη κερδοσκοπικό σωματείο Square Films και ο κινηματογραφιστής Τάκης Μπαρδάκος. Η αγγλική μετάφραση του τίτλου δεν παρατίθεται απλώς για λόγους εγκυκλοπαιδικούς. Η ταινία θα βγει και σε αγγλόφωνη βερσιόν. 
διαβάστε τη συνέχεια στο μπλογκ του Χριστόφορου Κάσδαγλη ΕΔΩ