ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Ποιος θα με πληρώνει εμένα;

Οι άνθρωποι εμπιστεύονται όλο και λιγότερο τα μέσα ενημέρωσης, ενώ αρχίζουν και ενημερώνονται κυρίως μέσω των social media. Και αν στις μεγάλες αγορές επενδύουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης, στις μικρές θα βράσουμε στο ζουμί μας

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης

Στο τέλος του 2022 τα συμβατικά ραδιόφωνα θα είναι άχρηστα στη Νορβηγία. Οι σταθμοί, τοπικής και εθνικής εμβέλειας, θα εκπέμπουν μόνο ψηφιακά, μέσα από το πρωτόκολλο DAB, το οποίο, φυσικά, απαιτεί ειδικό δέκτη. Η ψηφιακή ραδιοφωνική εκπομπή επιτρέπει τη λειτουργία «μπουκέτου» σταθμών σε μία συχνότητα, εννοείται με άψογο ήχο.
Οι σταθμοί θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση αν και υπάρχουν παράσιτα από αμφιβολίες. Πόσο.. συμφέρουσα είναι μία επένδυση στο ραδιόφωνο; Οι νεαρές ηλικίες ούτε που το ανοίγουν πλέον αφού προτιμούν, ειδικά οι έφηβοι, να φτιάχνουν το δικό τους μουσικό περιβάλλον μέσα από πλατφόρμες του δικτύου. Επίσης η συνεχής πτώση του κόστους για τη μεταφορά δεδομένων από κινητά δίκτυα, λειτουργεί εις βάρος του παραδοσιακού ραδιοφώνου. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, που προσφέρονται πολύ ελκυστικά πακέτα στην κινητή τηλεφωνία, όλο και περισσότεροι παίζουν στο αυτοκίνητο μουσική ή ραδιοφωνικούς σταθμούς που λαμβάνουν μέσω SIM κάρτας.
Τη στιγμή, λοιπόν, που ο δυτικός κόσμος ενσωματώνει νέα ήθη και τεχνολογία αιχμής, στην Ελλάδα περιμένουμε το σκεπτικό μίας δικαστικής απόφασης για να δούμε πώς και αν θα εξελιχθεί η τηλεοπτική αγορά. Για τα ραδιόφωνα δε, εμείς θα ξεκινήσουμε διαδικασία αδειοδότησης όταν στον υπόλοιπο κόσμο θα περνάνε στη ψηφιακή εκπομπή. Η κυβέρνηση θα λέει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις στα FM, όταν στον υπόλοιπο κόσμο θα σκέφτονται την κατάργηση τους. Αλλωστε το αντίστοιχο, περίπου, συμβαίνει και στην τηλεόραση. Σταδιακά τα ελεύθερα προσβάσιμα κανάλια θα κερδίζουν τους τηλεθεατές τους μόνο με τις ειδήσεις, ενώ οι πλατφόρμες με premium περιεχόμενο (ταινίες, σειρές, αθλητικά) θα πλεονεκτούν σε θεαματικότητες και έσοδα. Εδώ όμως θα κάνουμε μία προσχηματική κουβέντα περί τηλεοπτικής αγοράς, ενώ στην πραγματικότητα θα διευθετείται το deal για το ποιος και πώς θα ενημερώνει την κοινή γνώμη.
Ο κόσμος των μέσων αλλάζει με ρυθμούς που, όσον αφορά την Ελλάδα, ακόμα και οι ίδιοι οι άνθρωποι του κλάδου αδυνατούν να αντιληφθούν.
- διαβάστε το πλήρες άρθρο του Κ. Γιαννακίδη στο protagon ΕΔΩ