ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Θα εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι από τη διαδικασία του αυτοφώρου;

Τι λέει η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου

 «Να ανοίξει η συζήτηση για εξαίρεση των δημοσιογράφων από τη διαδικασία του αυτοφώρου». Aυτό επισημαίνει η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου κανοντας λογο για υποκρισία της αντιπολίτευσης, η οποία «ανακαλύπτει ξαφνικά τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ενώ ως κυβέρνηση την αντιμετώπιζε με όρους διαπλοκής». Μιλώντας στο Πρακτορείο 104.9 FM, με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει για την αγωγή Καμμένου στον γελοιογράφο Ανδρέα Πετρουλάκη και τις μηνύσεις στους υπεύθυνους των «Παραπολιτικών», η Ράνια Σβίγκου αναφέρει χαρακτηριστικά:
 «Στο θέμα υπάρχουν τρία πράγματα. Το ένα είναι η υποκρισία την οποία έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες γύρω απ’ αυτό το θέμα από κόμματα όπως η ΝΔ που ξαφνικά ανακαλύπτουν τη.. δημοσιογραφική ανεξαρτησία και τη δημοσιογραφική δεοντολογία, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα όταν ήταν στην κυβέρνηση, αντιμετώπισαν τη δημοσιογραφία με όρους διαπλοκής, με όρους χειραγώγησης των μέσων, με όρους εξυπηρέτησης και εύνοιας ημετέρων κ.ο.κ.
Το δεύτερο ως προς την υπόθεση αυτή καθ’ εαυτή είναι ότι προσωπικά κατανοώ την αντίδραση δημοσιογράφων, όπως είναι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Κούλογλου, όπως ο Κ. Βαξεβάνης και άλλοι δημοσιογράφοι που κατέκριναν αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός της σύλληψης και αντέδρασαν σ’ αυτό. Αυτή είναι μια στάση που εγώ την κατανοώ πλήρως κι εδώ θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση ως προς τη διαδικασία του αυτόφωρου και την εξαίρεση απ’ αυτή τη διαδικασία των δημοσιογράφων. Αυτό είναι μια συζήτηση και αναφερόμαστε σε μια διάταξη η οποία προϋπήρχε προφανώς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. –γι αυτό και αναφέρθηκα πριν στην υποκρισία. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι, αν υπάρχει παραβίαση του νόμου, θα πρέπει να ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες και να τιμωρούνται οι παραβάτες. Κι αυτό είναι χρέος της δικαιοσύνης να το διαλευκάνει. Την ίδια στιγμή να συμπληρώσω ότι είναι άλλο πράγμα η σκληρή πολιτική κριτική που οφείλει ο δημοσιογράφος να ασκήσει σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα και σε όλους όσοι ασκούν την εξουσία και άλλο πράγμα είναι αυτή η κριτική να εμπλέκει πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος, όπως έγινε στην περίπτωση του κ. Καμμένου. Νομίζω ότι τέτοιου τύπου πρακτικές υπερβαίνουν τα όρια της δημοσιογραφικής κριτικής και παραβιάζουν τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δείτε πρώτιστα εσείς οι δημοσιογράφοι και συνολικά ο δημοσιογραφικός κόσμος.»