ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί...

Ιστορικός περίπατος στη Δραπετσώνα 

Έναν ιστορικό περίπατο από τη «Γέφυρα του Μάγκα» στα Βούρλα της Δραπετσώνας, οργανώνει την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 στις 11 το πρωί η Ελληνική Ραδιοφωνία.
Οι εκπομπές «Αφύλαχτη Διάβαση» (Πρώτο Πρόγραμμα) και «Λαϊκοί Δρόμοι» (Δεύτερο Πρόγραμμα), επιστρέφουν στη Δραπετσώνα και ξεναγούν τους ακροατές τους στην καρδιά του προσφυγικού..
συνοικισμού. Εκεί, όπου το 1922 δημιουργήθηκε μία απέραντη παραγκούπολη με 2.500 παραπήγματα, εκεί όπου εγκαταστάθηκαν δεκάδες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εκεί όπου γεννήθηκε το ρεμπέτικο και ο Μάρκος Βαμβακάρης και η παρέα του πρωτόπαιξαν τα τραγούδια τους.
Ο ιστορικός περίπατος, ένα ντοκιμαντέρ στον πραγματικό χώρο, περιλαμβάνει δέκα επιμέρους στάσεις: από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιμένα Πειραιώς, την ιστορική «Γέφυρα του Μάγκα» και μέσω της οδού Κανελλοπούλου στο εργοστάσιο λουλακιού «Ντεστρέ» και το οικιστικό συγκρότημα των Βούρλων. Η διαδρομή συνεχίζεται στην «καρδιά» του προσφυγικού συνοικισμού, στο Καστράκι και στην παραλιακή μετώπη της Δραπετσώνας. Μέσα από τα ερείπια και τα τοπόσημα ξετυλίγεται όλη η ιστορία της Δραπετσώνας του Μεσοπολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.
Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, θα πραγματοποιηθεί στο 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας προβολή ταινίας-ντοκουμέντο για την πόλη στη δεκαετία του ’70, γυρισμένης σε φιλμ 8mm, αλλά και υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας.

Σημείο συνάντησης είναι ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Λιμένα Πειραιώς (απέναντι από την πύλη Ε3), στις 11:00, ενώ ο περίπατος θα διαρκέσει έως τις 14:30.

Η έρευνα και ο σχεδιασμός είναι του Θωμά Σίδερη -ο οποίος υπογράφει και τα κείμενα- και της Έλενας Φαληρέα.
Παίζουν και τραγουδούν, ο Κώστας Καλαφάτης, ο Νικόλας Μαύρος και η Έλενα Φαληρέα. Χορεύει ο Θωμάς Κολοβός.
Στην εκδήλωση συμμετέχει το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Αγίας Βαρβάρας υπό τη διδασκαλία του Δημήτρη Παπαγιάννη.

ΥΓ Στις 9 Νοεμβρίου το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στα πλαίσια της εκπομπής "Αφύλαχτη Διάβαση". και στη «Μάχη της παράγκας» ειχε πραγματοποιήσει ένα ιστορικό οδοιπορικό στη Δραπετσώνα του 1960 και στους κοινωνικούς αγώνες που έδωσαν οι κάτοικοι του προσφυγικού δήμου με βασικό αίτημα την αυτοστέγαση και που στάθηκε η αφορμή για να γραφτεί το τραγούδι "Δραπετσώνα".