ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Κινητοποιήσεις εργαζομένων στον ΟΑΕΔ

Aπό το Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους, λάβαμε και δημοσιεύουμε:
o «Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς» του ΟΑΕΔ,..
ξεκίνησε στις αρχές του 2019 με χρονική διάρκεια 12 μήνες. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και της δυσκολίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων, καθώς και την αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες (brain drain), προς αναζήτηση εργασίας.
Οι εργαζόμενοι του ειδικού αυτού προγράμματος, υπηρετούμε σε υπηρεσίες όπως EKEA, ΕΦΚΑ, Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών, Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Περιφερειακή Διεύθυνση Μη Μισθωτών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση/Τμήμα Διεύθυνσης Υδάτων, ΟΑΕΔ, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, κ.ά., σε όλη την Ελλάδα.
Το χρονικό διάστημα που εργαζόμαστε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, έχουμε διαπιστώσει τις σημαντικότατες ελλείψεις προσωπικού στο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα τη διαρκή υποστελέχωση και συρρίκνωσή του. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλέον έχουν αντικατασταθεί από διάφορα προγράμματα βραχυχρόνιου χαρακτήρα [κοινωφελή, ειδικά κ.α.] που στελεχώνουν με πρόσκαιρο εργατικό δυναμικό τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, όπως και τους δήμους. Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι και το Ειδικό Πρόγραμμα στο οποίο έχουμε ενταχθεί.
Τα προγράμματα αυτά παρότι στις προκηρύξεις διατείνονται πως στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας, οδηγούν μόνο στην ανακύκλωσή της.
Με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και την οριστική και αμετάκλητη απόλυση, στην πραγματικότητα διαιωνίζεται ένα καθεστώς επισφάλειας, εργασιακής περιπλάνησης, ανεργίας και μετανάστευσης, με αποτέλεσμα οι αρχικοί στόχοι του προγράμματος να αποδεικνύονται επίπλαστοι και επιφανειακοί, αφού επί της ουσίας εντείνουν τις παθογένειες τις οποίες έχουν αναγνωρίσει.

Όπως είναι σαφές, τόσο από την εμπειρία μας μέσα από τις ίδιες τις υπηρεσίες στις οποίες εργαζόμαστε, όσο και από τη δεδομένη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις και τη μη πρόσληψη νέων εργαζομένων, όσες/οι εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή στο δημόσιο είμαστε απολύτως απαραίτητες/οι.

Δεν είμαστε “ωφελούμενοι”, όπως ονομάζουν εμάς, αλλά και χιλιάδες άλλους/ες συναδέλφους, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και οι κατά καιρούς κυβερνήσεις. Εργαζόμαστε ισότιμα με κάθε άλλο υπάλληλο στους φορείς όπου υπαγόμαστε και διεκδικούμε το αυτονόητο: να μην πεταχτούμε στην ανεργία μετά από ένα σύντομο διάστημα, τη στιγμή μάλιστα που καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Άλλωστε, οι ίδιοι οι μόνιμοι συνάδελφοι, αλλά και οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές μας φαίνεται τα τελευταία χρόνια να ασφυκτιούν από τη συνεχή μείωση προσωπικού.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε σε κινητοποίηση στις 20 Νοέμβρη στις 12:00 έξω από το Υπουργείο Εργασίας, αιτούμενοι συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας προκειμένου συλλογικά να κάνουμε γνωστά τα αιτήματά μας. Θα ακολουθήσει πανελλαδική συνέλευση αγώνα των εργαζομένων του προγράμματος.

Είναι ευθύνη τόσο της τωρινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων η διαιώνιση κι ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο τομέα. Απαιτούμε να σταματήσει αυτή η πολιτική και να μπουν μπροστά οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:
  • Άμεση ανανέωση-παράταση της σύμβασής μας για χρονική διάρκεια ίση με την αρχική προκήρυξη και παράλληλη εκκίνηση διαδικασιών για τη μετατροπή των συμβάσεων μας σε αορίστου χρόνου με προοπτική τη μονιμοποίησή μας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους. Ίση αντιμετώπιση των εργαζομένων. Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους.
  • Στελέχωση των Υπουργείων, των δημόσιων υπηρεσιών και των δήμων με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.
  • Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
  • Kαμία απόλυση συναδέλφου/ισσας. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας!
  • -Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων.
  • Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] στους δημόσιους φορείς.
  • Λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι για τα πλεονάσματα.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο που δουλεύει σε αντίστοιχες συνθήκες με εμάς και κινδυνεύει με απόλυση λόγω της λήξης της σύμβασής του να έρθει σε συντονισμό μαζί μας. Ακόμη, καλούμε τους μόνιμους εργαζόμενους σε στήριξη του αγώνα μας. Καλούμε συλλογικούς φορείς και σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να παλέψουν μαζί μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις απολύσεις και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
[Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9/11 στην Αθήνα παρευρέθηκαν εργαζόμενες/οι από φορείς της Αττικής, της Εύβοιας, της Αχαΐας, της Ρόδου και της Κρήτης].

Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29."