ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Επικοινωνιακός «πληθωρισμός» στην κυβέρνηση

Τα παράλληλα κέντρα εξουσίας, οι μοναχικοί καβαλάρηδες και τα χαλασμένα τηλέφωνα άρχισαν να ταλαιπωρούν στα σοβαρά το Μαξίμου. Αστοχίες, άκαιρες παρεμβάσεις, αχρείαστες κουβέντες και προσωπικές στρατηγικές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουν.
Ταυτόχρονα, είναι εμφανές ότι απουσιάζει ο κεντρικός..
σχεδιασμός και ο καθημερινός συντονισμός. Άλλη γραμμή δίνει το Μαξίμου, σε άλλο ρυθμό χορεύουν τα στελέχη της κυβέρνησης. Η παρουσία πολλών προσώπων σε επιτελικές θέσεις στον τομέα της επικοινωνίας είναι προφανές ότι επιφέρει σύγχυση.
Στο Μαξίμου πέραν του ρόλου του διευθυντή του γραφείου Τύπου -όπου καθήκοντα εκτελεί ο χαμηλών τόνων Δημήτρης Τσιόδρας- ισχυρή επιρροή διαθέτουν οι αριστερών καταβολών σύμβουλοι του πρωθυπουργού Δημήτρης Μητρόπουλος και Γιάννης Βλαστάρης.
Την ίδια ώρα, ο Σκέρτσος ως συντονιστής κυβερνητικού έργου επιδιώκει διαρκώς να ελέγχει τα επικοινωνιακά μηνύματα που εκπέμπονται προς τα έξω χωρίς πάντα όμως να έχει τον τελικό λόγο. Για τα τεκταινόμενα στη Βουλή, την ευθύνη έχει ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Μιχάλης Μπεκίρης, ενώ αρμόδιος για την κομματική γραμμή είναι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός. Σε αυτό το μάλλον συνωστισμένο και πολυπρόσωπο επιτελείο προστίθεται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που μοναχός του με καθημερινές τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές αλλά και γραπτές παρεμβάσεις επιχειρεί να υπερασπιστεί το κυβερνητικό έργο και καλείται να απαντήσει στις όποιες επιθέσεις της αντιπολίτευσης.
Στα κρατικά ΜΜΕ, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, ο Κωνσταντίνος Ζούλας και ο Ευτύχης Παλλήκαρης επιχειρούν (είναι κομματάκι δύσκολο) να αποδείξουν ότι λειτουργούν με γνώμονα την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία. Έως τώρα, κρατούν ίσες αποστάσεις και δεν έχουν προκαλέσει - ιδιαίτερες - αντιδράσεις από τους αντιπάλους της κυβέρνησης. Δεν λείπουν το τελευταίο διάστημα, βέβαια, οι επικρίσεις αναφορικά με τον ρόλο των δημοσίων μέσων ενημέρωσης. Αρκετά φαλτσογραμμένα κείμενα και ρεπορτάζ δημιουργούν εντυπώσεις προπαγάνδας που, όμως, με μια προσεκτική μάτια οφείλονται περισσότερο στην έλλειψη συνεννόησης των πολλών επικοινωνιακών κέντρων μεταξύ τους παρά σε συγκεκριμένη κυβερνητική στρατηγική. Με λίγα λόγια, δεν έχουμε να κάνουμε με περίπτωση χαλασμένου τηλεφώνου, πολύ απλά διότι αρκετοί δεν μιλάνε καν μεταξύ τους.
Επηρεάζουν κάθετα στον βαθμό που μπορούν ενώ όσοι διαθέτουν πρόσβαση σε ΜΜΕ παίζουν μπάλα μόνοι τους. Όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατορθώνει να έχει στραμμένα τα βλέμματα της κοινής γνώμης πάνω του, όλα αυτά κρύβονται κάτω από το χαλί. Όμως, αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, τα πρώτα σύννεφα θα φανούν στον πολιτικό ορίζοντα.
Και τότε, το καράβι θα θέλει διαφορετική καθοδήγηση σε επικοινωνιακό επίπεδο. Μένει να δούμε ποιος θα αναλάβει ρόλο καπετάνιου από τους πολλούς επίδοξους μνηστήρες. Και εξίσου σημαντικό ποιοι θα δεχτούν να περιοριστούν σε θέση μούτσου, ρίχνοντας το εγώ τους για το κοινό κυβερνητικό καλό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης δεν θα μας αφήσουν αδιάφορους.
- από το zougla.gr