ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Aπό τη «Γέφυρα του Μάγκα» στα Βούρλα

Ένας ιστορικός περίπατος στη Δραπετσώνα του Μεσοπολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων με την υπογραφή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
 
Οι εκπομπές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας «Αφύλαχτη Διάβαση» (Πρώτο Πρόγραμμα) και «Λαϊκοί Δρόμοι» (Δεύτερο Πρόγραμμα) επιστρέφουν στη Δραπετσώνα και ξεναγούν τους ακροατές τους στην καρδιά του προσφυγικού συνοικισμού την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019.
Εκεί, που το 1922 δημιουργήθηκε μία απέραντη παραγκούπολη με 2.500 παραπήγματα, εκεί που εγκαταστάθηκαν δεκάδες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εκεί που γεννήθηκε το ρεμπέτικο και ο Μάρκος Βαμβακάρης και η..
παρέα του πρωτόπαιξαν τα τραγούδια τους.
Ο ιστορικός περίπατος, ένα ντοκιμαντέρ στον πραγματικό χώρο, περιλαμβάνει δέκα επιμέρους στάσεις. Μέσα από τα ερείπια και τα τοπόσημα ξετυλίγεται όλη η ιστορία της προπολεμικής και μεταπολεμικής Δραπετσώνας.
Πρόκειται για μία διαδρομή που αρχίζει από τον σιδηροδρομικό σταθμό λιμένα Πειραιώς (η προπολεμική ονομασία του ήταν Σταθμός Λαρίσης), περνά από την ιστορική «Γέφυρα του Μάγκα» και μέσω της οδού Κανελλοπούλου, διέρχεται από τον χώρο που κάποτε βρισκόταν εργοστάσιο λουλακιού Ντεστρέ και το οικιστικό συγκρότημα των Βούρλων, περιώνυμος οίκος ανοχής αλλά και φυλακή για πολιτικούς κρατουμένους. Η διαδρομή συνεχίζεται στην «καρδιά» του προσφυγικού συνοικισμού, εκεί που το 1960 δόθηκε η λεγόμενη «μάχη της παράγκας», στο Καστράκι και στην παραλιακή μετώπη της Δραπετσώνας, στις «Δεξαμενές Βασιλειάδη».
Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, θα πραγματοποιηθεί στο 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας προβολή ταινίας ντοκουμέντο για τη Δραπετσώνα της δεκαετίας του ‘70, γυρισμένης σε φιλμ 8 μιλιμέτρ, αλλά και υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας στον εναπομείναντα μαντρότοιχο βιομηχανικής μονάδας.

  • Σημείο συνάντησης: Σιδηροδρομικός Σταθμός Λιμένα Πειραιώς (απέναντι από την πύλη Ε3), ώρα 11.00.
  • Διάρκεια περιπάτου: 11.30-14.30.
  • Έρευνα-σχεδιασμός: Θωμάς Σίδερης/Έλενα Φαληρέα.
  • Κείμενα: Θωμάς Σίδερης.
  • Παίζουν και τραγουδούν: Κώστας Καλαφάτης, Νικόλας Μαύρος, Έλενα Φαληρέα.
  • Χορεύει ο Θωμάς Κολοβός.
  • Συμμετέχει το Θεατρικό Εργαστήρι του δήμου Αγίας Βαρβάρας υπό τη διδασκαλία του Δημήτρη Παπαγιάννη.