ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Έρχεστε να επαναφέρετε την κανονικότητα της διαπλοκής

Μητσοτάκης: Δεν θα σας ακολουθήσω στις ύβρεις -BINTEO
 Σε μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα, εξελίχθηκε η συζήτηση επερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ωρα του Πρωθυπουργού, για την «επιεική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς».
«Το πρόβλημα κ .Μητσοτάκη δεν..
είναι μόνο ότι κάνετε χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ. Ούτε μόνο ότι οι χάρες αυτές, δύσκολα πείθεται κανείς ότι γίνονται άνευ αντίδωρων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα κύριοι της ΝΔ, είναι ότι τέσσερις μόλις μήνες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, έρχεστε να κερδίσετε το χαμένο έδαφος τεσσάρων χρόνων. Και να καθαρίσετε όσους τόσα χρόνια δεν είχαν την προστασία σας, επειδή δεν ήσασταν στην εξουσία. Έρχεστε να επαναφέρετε την κανονικότητα του κόμματός σας, την κανονικότητα της διαπλοκής και της διαφθοράς που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεωκοπία και τα μνημόνια», υποστήριξε προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας αναπτύσσοντας το θέμα της ερώτησής του προς τον Πρωθυπουργό.
«Εχετε ξεπεράσει ήδη κάθε όριο απροκάλυπτης εύνοιας απέναντι στη συγκεκριμένη κατηγορία εγκληματιών», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, «τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση νομοθετεί κατά τρόπο που αποδυναμώνει τη δικαιοσύνη στον αγώνα της κατά των οικονομικών εγκλημάτων, πλήττει το αίσθημα της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο».
«Αλήθεια κ. Μητσοτάκη, με ποια λογική περάσατε νόμο για να αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, πριν η υπόθεση τους τελεσιδικήσει;» διερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι την ίδια ώρα εξασφαλίζει στους τραπεζίτες ασυλία για μια σειρά υποθέσεων για τις οποίες ελέγχονται ποινικά, που περιλαμβάνουν θαλασσοδάνεια και δάνεια σε ΜΜΕ.
«Ευνοούνται προσωπα που ελέγχονται για μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και που πλέον θα έχουν πρόσβαση σε λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Γιατί το κάνατε; Δεν το είχατε στο πρόγραμμά σας, δεν το είχατε πει στον ελληνικό λαό», επανήλθε για την επίμαχη αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν 1,2 δισ. ευρώ, πάνω από 0,5% του ΑΕΠ της χώρας.
«Ομηροι δεν είναι οι υπόδικοι οικονομικοί εγκληματίες, αλλά εμείς απέναντί τους. Πώς θα ανακτήσει το Δημόσιο το κλεμμένο χρήμα;» ήταν ένα ακόμα ερώτημα που έθεσε στον Πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «αυτές είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας και δυστυχώς τις επαναφέρετε».

Οι απαντήσεις Μητσοτάκη

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως επιδιώκει την ένταση. Ασκώντας κριτική στον Τσίπρα ο πρωθυπουργός, τόνισε: «Είστε θεσμικά αδιάβαστος και πολιτικά επιπόλαιος (...)» και τόνισε πως «είναι προκλητικό να αναμασάτε αυτή την καραμέλα περί μπαχαλάκηδων των λευκών κολάρων». Ο Μητσοτάκης θέλησε να πάρει αποστάσεις λέγοντας «εμείς δεν θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων, ούτε μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια. Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύναμοι».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις Τσίπρα για τις αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών τόνισε πως ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ διακρίνει τα αδικήματα σε αυτά που τελούνται κατά την άσκηση και σε αυτά που τελούνται επ΄ ευκαιρία των υπουργικών τους καθηκόντων μιλώντας για «πυροτέχνημα» καθώς «η διάκριση έχει ήδη οριοθετηθεί από το δικαστήριο και δεν διαφοροποιεί τη σαφή νομολογία για το τι συνιστά άσκηση καθηκόντων και τι επί τη ευκαιρία».
Αναφερόμενος στο θέμα της δίωξης τραπεζικών στελεχών κατ' έγκληση, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως οι τράπεζες λειτουργούν στον χώρο της ελεύθερης οικονομίας και πως αυτές θα πρέπει θα πρέπει να κινητοποιούν τον μηχανισμό διερεύνησης.


Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο πρόεδρος της Αρχής είχε τη δυνατότητα να δεσμεύσει, χωρίς να έχουν υπάρξει καταδίκες, με αποτέλεσμα επιχειρηματίες αλλά και πολίτες να γίνονται όμηροι, να καταστρέφονται, ακόμα και αν αργότερα αθωώνονταν.
«Για να μην υπάρξει κίνδυνος άκριτης αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για σοβαρές υποθέσεις του παρελθόντος υπάρχει μεταβατική διάταξη. Σε 3 μήνες τα στοιχεία πρέπει να σταλούν στη Δικαιοσύνη. Η δικαστική κρίση δεν περιορίζεται χρονικά και μπορεί να συντελεστεί μέσα στο 18μηνο. Και εδώ πάλι αδιάβαστος;» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως είναι λυπηρό ότι ενώ έχουν υπάρξει συζητήσεις στη Βουλή, γίνεται επίκληση σε δημοσίευμα που ήταν λανθασμένο και διαψεύστηκε από την κυβέρνηση.