ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Ρουφιάνος λόγω 1142 ή μήπως νωρίτερα;

Η κουλτούρα του ρουφιάνου καλλιεργείται. Δε γεννιέται κανείς ρουφιάνος.
Ρουφιάνος. Τι άγρια λέξη. Τη θυμάμαι από τα μικρά μου χρόνια στην έκφραση: Τη ρουφιάναααα και ήθελε να πει και καλά την καπάτσα αλλά και την με κάθε μέσο καταφερτζού.
Αλλά ας αφήσουμε τις δικές μου αναμνήσεις περί των γλωσσικών και ας έρθουμε στο νέο.. τρεντ της εποχής που είναι το ρουφιανιλίκι με την κλασική σημασία της λέξης: αυτός που προδίδει, ο καταδότης.
Βλέπεις τον καπνιστή, το λοιπόν, και παίρνεις το 1142 και κάνεις την καταγγελία σου. Λες δηλαδή ότι στο τάδε μαγαζί καπνίζουν ή κάτι τέτοιο ξέρω ‘γω.
Μμμμάλιστα! Εσύ ρουφιάνος – κατά πώς λέγεται – αυτός που επιτρέπει το κάπνισμα παρανομεί.
Να πώς η εξίσωση αρχίσει να γίνεται πιο δύσκολη: Αν βγει ένα 1142 για τη φοροδιαφυγή θα καταγγείλεις τον εαυτό σου που πλήρωσες 40 ευρώ άνευ απόδειξης αντί 65 μετά παραστατικών στον υδραυλικό;

Είσαι ρουφιάνος αν πάρεις το 100 και πεις ότι το αυτοκίνητο τάδε κλείνει την είσοδο του πεζοδρόμου και δεν μπορεί να περάσει μια κυρία με το καρότσι του παιδιού της και το καροτσάκι του ανάπηρου φίλου σου; Θέλω να πω ότι η κουλτούρα της ρουφιανιάς είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από την καταγγελία μιας παράνομης πράξης.
Καλό θα ήταν να μαθαίναμε ότι ο νόμος είναι προς τήρηση και να λειτουργούσαμε όλοι με ένα κοινωνικό κριτήριο και όχι μόνο «υπέρ πάρτης μας».
Οι πιο παλιοί θυμάστε τι είχε γίνει όταν έγιναν υποχρεωτικές οι ζώνες ασφαλείας; Πρώτα η αντίδραση, μετά τα πρόστιμα, μετά η διαφήμιση ε, τώρα μάλλον οι περισσότεροι φοράνε ζώνη για να προστατέψουν τη ζωή τους. Το κατάλαβαν.
Ναι, καταλαβαίνω ότι δεν είναι κάθε περίπτωση ίδια.
Όμως η τήρηση των νόμων είναι συστατικό της κοινωνίας που ζούμε. Φυσικά και η κοινωνία που ζούμε δεν μπορεί να είναι υπό «περιορισμό» ή υπό το άγρυπνο μάτι του κάθε λογής ρουφιάνου που μας καταγγείλει στο σύστημα.
Από την άλλη … εμείς μόνοι μας, έχεις σκεφτεί σε πόσους «ρουφιάνους» έχεις παραχωρήσει με την «υπογραφή» σου το δικαίωμα να σε παρακολουθούν και ελέγχοντας την συμπεριφορά σου να σε ποδηγετούν αναλόγως;
Αν δεν πιάνεις τι σου λέω κοίτα το κινητό και τις εφαρμογές που έχεις κατεβάσει.
Δες το λογαριασμό σου στο Facebook, Instagram, twitter. Για τόλμα να μην ακολουθήσεις τους νόμους και τις νόρμες τους και θα σου πω εγώ τι θα πει ρουφιάνος μετά! Για να μην τα πολυλογούμε: Η κουλτούρα του ρουφιάνου, του καταδότη έχει χτιστεί πολύ πριν τον τετραψήφιο αριθμό για το κάπνισμα. Απλώς δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει

Γιάννης Καφάτος / viewtag