ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Ακόμη πιο δεξιά η κυβέρνηση

Το σχέδιο κατασκευής κλειστών κέντρων κράτησης και υποδοχής με τεράστια χωρητικότητα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ίσως και σε ξερονήσια, όπως δείχνει η μακέτα που παρουσίασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας και ο υφυπουργός Αμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό Αλκ. Στεφανής, αναμένεται να δημιουργήσει, αν ποτέ εφαρμοστεί,..
χειρότερες καταστάσεις από αυτήν στη σημερινή Μόρια, επιδεινώνοντας τις συνθήκες δυστυχίας και χάους γι' αυτούς που ζητούν άσυλο αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.
Πρόκειται για πολιτικές πρωτοφανείς στην Ελλάδα, τις οποίες μέχρι τώρα δεν διανοούνταν να υποστηρίξει κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα του δημοκρατικού τόξου, εκτός από αυτό του Κυρ. Βελόπουλου. Χθες η κυβέρνηση αποφάσισε να διακινδυνεύσει το φιλελεύθερο πρόσωπό της και να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την Ακροδεξιά, υιοθετώντας ως επίσημη πολιτική το δόγμα πως οι άνθρωποι που ζητούν διεθνή προστασία αποτελούν εισβολείς και πρέπει να κρατούνται σε νησιά-φυλακές, στα οποία αναστέλλεται στην πράξη η εφαρμογή του κράτους δικαίου.
Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. επιδιώκει υπό το κράτος πανικού να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη ροή των προσφύγων και μεταναστών, αντιδράσεις τις οποίες εξέθρεψε όταν ήταν στην αντιπολίτευση και συνεχίζει να τις τροφοδοτεί σήμερα. Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο.
Οι τοπικές κοινωνίες των νησιών γνωρίζουν ότι δεν είναι προς όφελός τους να μετατραπούν σε τεράστιες εκτάσεις εξαίρεσης από το κράτος δικαίου, όσο και αν προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι η κυβέρνηση, με τάχα ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη. Το δείχνει η έντονη αντίδραση της δημοτικής αρχής της Ανατολικής Σάμου, που αποφάσισε να παραιτηθεί σύσσωμη, με την υποστήριξη μάλιστα της μείζονος αντιπολίτευσης, στην οποία επικεφαλής είναι στέλεχος της Ν.Δ.
Είναι επίσης προφανές ότι η κυβέρνηση εξοφλεί γραμμάτια προς χώρες που έχουν επιβάλει μια αντιδραστική, ξενοφοβική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ταυτόχρονα είναι υπαρκτός και άμεσος ο κίνδυνος να μετατραπεί η χώρα μας από λίκνο της δημοκρατίας και παράδειγμα αλληλεγγύης, όπως ήταν τα τελευταία χρόνια, σε αρνητικό παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα, πλάι στις χώρες του Βίζεγκραντ, την Ιταλία του ακροδεξιού Σαλβίνι ή την Αυστραλία. παράδειγμα προς αποφυγήν για τις πολιτικές αποτροπής, κράτησης και απομόνωσης προσφύγων και μεταναστών στα ξερονήσια.

ΕΦ.ΣΥΝ.  / Άποψη