ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Η Le Monde εκθειάζει τον Ιάσονα Αποστολόπουλο - «Ο διασώστης που μισεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη»


Αφιέρωμα στον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, με τον τίτλο «διασώστης προσφύγων, μισητός στην ελληνική κυβέρνηση». Το αφιέρωμα ξεκινά με τα όσα δεν είχε διστάσει να αναφέρει ο διασώστης στις 10 Μαΐου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το αφιέρωμα της εφημερίδας Le Monde μεταξύ άλλων αναφέρει:
Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος κατήγγειλε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο.
«Αν αγάπη για την πατρίδα σημαίνει αποδοχή των δολοφονιών προσφύγων στα σύνορά μας, τότε είμαι περήφανος που είμαι προδότης» είχε γράψει πρόσφατα ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, στο Twitter.
Με αυτή την ανάρτηση, ο άντρας με τα γελαστά μάτια προκάλεσε την οργή του συντηρητικού κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία. «Οι ύβρεις και οι συκοφαντίες του κ. Αποστολόπουλου που έκανε για τη χώρα του ξεπερνούν τα όρια», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στις 7 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια περίοδο που οι σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας είναι και πάλι τεταμένες , «μαχαιρώνει πισώπλατα» τους συμπατριώτες του και την ελληνική ακτοφυλακή. Σε μια στήλη που δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουνίου στον ιστότοπο Iefimerida, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ελληνίδα συντηρητική ευρωβουλευτής, τον περιγράφει ως «εσωτερικό εχθρό».
Στα κοινωνικά δίκτυα ο ακτιβιστής δέχεται δεκάδες απειλές θανάτου από την ελληνική φασιστοσφαίρα. Σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια, αναφέρεται ως «προδότης της πατρίδας».
Στα 38 του, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είναι μέρος της γενιάς των Ελλήνων που ξεπέρασαν την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, συμμετέχοντας σε δράσεις αλληλεγγύης. Μαζί με μια ομάδα κατοίκων της περιοχής που μένει στη βόρεια Αθήνα, παρέδιδε δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε αλλοδαπούς και συμμετείχε στη διανομή γευμάτων για τους φτωχότερους. Όμως, το 2015, η ζωή του άλλαξε.
«Ήμασταν αβοήθητοι. Μόνο οι ψαράδες προσπάθησαν να σώσουν τους πρόσφυγες».
Απόφοιτος του Πολυτεχνείου, ο πολιτικός μηχανικός τα παράτησε όλα για να πάει στη Λέσβο. Σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από τις τουρκικές ακτές, αυτό το νησί ήταν τότε το κύριο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος αποφάσισε να φύγει με άλλους φίλους για τη Σκάλα Συκαμιας, ένα μικρό χωριό βόρεια της Λέσβου, για να παρέχει ρούχα και τρόφιμα στους πρόσφυγες. «Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν ούτε ΜΚΟ στο χώρο. Σχεδόν 3.000 άνθρωποι έφταναν στις ελληνικές ακτές καθημερινά. Ήταν απόλυτο χάος!», θυμάται για εκείνες τις μέρες.
Στις 28 Οκτωβρίου 2015, μια ξύλινη βάρκα που μετέφερε 300 πρόσφυγες βυθίστηκε απέναντι από την παραλία όπου βρισκόταν: 70 άνθρωποι πνίγηκαν. «Ήμασταν αβοήθητοι. Μόνο οι ψαράδες προσπάθησαν να τους σώσουν. Τις επόμενες μέρες εντοπίζονταν πτώματα δίπλα στη θάλασσα», λέει ο Ιάσονας Αποστολόπουλος. Τραυματισμένος, αποφασίζει μαζί με άλλους εθελοντές να φέρει πίσω ένα Zodiac, να στρατολογήσει δύο διασώστες στη θάλασσα και δύο γιατρούς και να συγκροτήσει μια ομάδα διάσωσης. Έφυγε αρχικά για δύο εβδομάδες, αλλά έμεινε εννέα μήνες στο νησί του Βορείου Αιγαίου.