ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Eνημερώνονται από τον Αυτιά


Περίεργο που δεν βγήκαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να μας πουν ότι η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο την προηγούμενη Τρίτη ήταν ιστορική. Εστω και αν δεν ήταν τόσο (ιστορική) όσο η ομιλία του στο Κογκρέσο τον Μάιο. Στην πραγματικότητα βέβαια όχι μόνο δεν ήταν (τόσοοοοο) ιστορική αλλά ήταν Βατερλό. Το χειρότερο όμως που έκανε εκεί ο πρωθυπουργός, μεταξύ πολλών άλλων, ήταν το γεγονός ότι παρουσίασε τα πρωτοσέλιδα δύο εφημερίδων που τον αντιπολιτεύονται («Δημοκρατία», «Αυγή») προκειμένου να αποδείξει ότι στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτη ελευθερία του Τύπου. Τόσο βλακώδες επιχείρημα δεν το περιμέναμε ούτε καν από τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του. Δηλαδή πώς το σκέφτηκε, από τη στιγμή που υπάρχουν εφημερίδες που με αντιπολιτεύονται είναι όλα καλά; Προφανώς θεώρησε ότι απευθύνεται σε Ελληνες δημοσιογράφους της λίστας Πέτσα που καταπίνουν αμάσητα όσα λέει. «Αν κλείσεις εφημερίδες που σου κάνουν κριτική δεν είναι περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου. Δικτατορία είναι», έγραψε στο Twitter ο καθηγητής Γιώργος Πλειός.

▶Οι εφημερίδες είναι το μόνο είδος ΜΜΕ στο οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν βρίσκει μεγάλη ή πλήρη υποστήριξη. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα εφημερίδες που αντιστέκονται στην οικογένεια. Είναι η «Εφημερίδα των Συντακτών», είναι η «Αυγή», είναι η «Δημοκρατία» και η «Εστία», είναι ο «Ριζοσπάστης», είναι η «Kontra» (από καθημερινά φύλλα). Eίναι λιγότερες οι εφημερίδες που είναι υπέρ του Μητσοτάκη: τα «Νέα», η «Καθημερινή», ο «Ελεύθερος Τύπος» και το «Manifesto».

Στους ραδιοσταθμούς η κατάσταση αντιστρέφεται. Τα περισσότερα ενημερωτικά ραδιόφωνα είναι υπέρ του Μητσοτάκη. ΣΚΑΪ 100.3, Παραπολιτικά 90.1, Πρώτο Πρόγραμμα, Real FM (λιγότερο). Κάπως πιο ουδέτερος είναι ο Alpha 98.9 και, τέλος, εναντίον της κυβέρνησης είναι ο 105.5 Στο Κόκκινο.

Στα τηλεοπτικά κανάλια συμβαίνει κάτι που θα το βλέπει ο Κιμ στη Βόρεια Κορέα και θα ζηλεύει. Ολα τους και όλες οι εκπομπές τους είναι υπέρ της κυβέρνησης. Και τα έξι ιδιωτικά, πανελλαδικής εμβέλειας: ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, Mega, Open, Alpha και Star. Υπέρ της κυβέρνησης είναι και η ΕΡΤ (πάντα ήταν). Μιλάμε 100% επιτυχία για τον κ. Μητσοτάκη.
Κι εντάξει, δύο εφημερίδες βρήκε κι έδειξε στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρωθυπουργός, δύο κανάλια που να τον αντιπολιτεύονται μπορεί να βρει;
Υπάρχει πάντως κι ένα τοπικό κανάλι που είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, το Kontra Channel στην Αττική.

Τα αμέτρητα sites είναι μοιρασμένα (βρίσκεις ό,τι θέλεις εννοείται) και στα social media γίνεται ένας χαμός. Το καλό είναι πως sites και social media έχουν μεγάλη διεισδυτικότητα στο κοινό, ειδικά στους νεαρότερους σε ηλικία. Οι μεγαλύτεροι ενημερώνονται από τον Γιώργο Αυτιά.

▶Στη συζήτηση στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα για να αποδείξει ότι υπάρχει ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας την ύπαρξη και κυκλοφορία του «Μακελειού»!

▶H Eλευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ωστόσο δεν μετριέται με τις δημοσιεύσεις αλλά με τις μη δημοσιεύσεις. Ειδικά στα κανάλια που «θάβουν» τις ειδήσεις οι οποίες δεν αρέσουν στον Κιμ Γιονγκ Ουν. Οπως το θέμα της Novartis. Αλλά και άλλα, χειρότερα. Εδώ μέχρι και τις πυρκαγιές δεν παρουσιάζουν κόβοντας τις έκτακτες μεταδόσεις.

▶Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τα κανάλια τον σώζουν τον κ. Μητσοτάκη από την κατάρρευση. Αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, η κυβέρνηση θα είχε γκρεμιστεί με πάταγο. Ενώ, τώρα, τη συγκρατούν με υποστυλώματα. Αλλά μέχρι πότε;

▶Θέλω να ξαναγυρίσω στο αρχικό όμως. Η εικόνα του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο με τις δυο εφημερίδες στα χέρια είναι ντροπιαστική. Και το έγραψε πολύ εύστοχα στο Twitter ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Στέλιος Νικητόπουλος: «Ο Μητσοτάκης αντιμετωπίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως αυτό που είναι: ο Ορμπαν των Βαλκανίων».

- σχόλια του Δημήτρη Κανελλόπουλου στην ΕφΣυν