ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Σφύριξαν λήξη...


Tην καθημερινή ενημέρωση τη σταματάς σε φάση ύφεσης της πανδημίας, όχι σε φάση έξαρσης κρουσμάτων


Σε εβδομαδιαία βάση, δηλαδή κάθε Παρασκευή, αντί για καθημερινή που ήταν μέχρι τώρα, θα είναι στο εξής η ενημέρωση του ΕΟΔΥ με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό, την ίδια ώρα που τα κρούσματα και οι σκληροί δείκτες ανεβαίνουν σημαντικά στη χώρα.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή 8/7 η ενημέρωση νέων κρουσμάτων Covid-19 θα γίνεται πλέον σε εβδομαδιαία βάση. Έτσι, κάθε Παρασκευή θα δημοσιεύονται τα δεδομένα που καταγράφονται έως και τις 9:00 το πρωί της προηγούμενης ημέρας.
Την ίδια ώρα ο ιός όχι μόνο είναι εδώ και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού και δίχως περιορισμούς αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει συνεχώς, ως αποτέλεσμα της αυξημένης διασποράς των υποπαραλλαγών «Ομικρον 4» και «Ομικρον 5», με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.
 Ενδεικτικά, έκρηξη της τάξης του 200% καταγράφεται στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής, ενώ πλέον το νέο κύμα της πανδημίας αφήνει το αποτύπωμα της και στα νοσοκομεία. Χθες Τρίτη, σημειώθηκε εκτόξευση κρουσμάτων πάνω από 30.000.

Θεόδωρος Λύτρας κατά ΕΟΔΥ

Την έντονη ενόχλησή του για την απόφαση του ΕΟΔΥ να σταματήσει την καθημερινή ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας εξέφρασε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας.
«Πολύ κακή κίνηση, η οποία αν μη τι άλλο δε βοηθάει στην εμπιστοσύνη του κόσμου στις αρχές Δημόσιας Υγείας... Την καθημερινή ενημέρωση τη σταματάς σε φάση ηρεμίας και ύφεσης της πανδημίας, όχι σε φάση έξαρσης κρουσμάτων» τονίζει ο Θεόδωρος Λύτρας.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 8 Ιουλίου, η ενημέρωση για τον κορονοϊό θα γίνεται κάθε Παρασκευή, δηλαδή σε εβδομαδιαία βάση, την ώρα που τα κρούσματα και οι σκληροί δείκτες ανεβαίνουν σημαντικά στη χώρα.