ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Kαταδικάστηκε σε 10 χρόνια (χωρίς αναστολή) για τον φόνο του Ζακ, βγήκε δυο μήνες μετά...


Λίγα 24ωρα μετά την αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, που δολοφόνησε για τον φτου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με την αναγνώριση ελαφρυντικών, η ελληνική Δικαιοσύνη προχώρησε σε μία ακόμη πιο κραυγαλέα απόφαση υπέρ καταδικασθέντα για δολοφονία. Αυτή τη φορά του Αθανάσιου Χορταριά, που μόλις τον περασμένο Μάιο είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή για την συμμετοχή του στον θανάσιμο τραυματισμό του Ζακ Κωστόπουλου, τον Σεπτέμβριο του 2018.
Μάλιστα το δικαστήριο είχε ομόφωνα αποφασίσει να μην χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση για τους δύο κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Ζακ. Οπως είχε προτείνει ο εισαγγελέας,  έγινε δεκτό να μην χορηγηθεί στους κατηγορούμενους αναστολή, αλλά να ξεκινήσουν την έκτιση της ποινής τους, με τον μεσίτη να οδηγείται στη φυλακή, ενώ ο κοσμηματοπώλης θα εξέτιε κατ’ οίκον την ποινή του καθώς διανύει το 77ο έτος της ηλικίας του.
Μόλις 2 μήνες μετά την καταδίκη, την Δευτέρα έγινε γνωστό ότι έγινε δεκτό αίτημα αίτημα αναστολής της ποινής του μεσίτη και θα αποφυλακιστεί.
Οι συνήγοροι του μεσίτη, Ιωάννης Γλύκας και Ορφέας Φίλος, αναφέρουν:
«Η Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη δέχτηκε την αίτηση αναστολής του αιτούντος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφανίσεως εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου μηνός και του έδωσε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο ελεύθερος όταν αυτό προσδιοριστεί» αναφέρουν.
Δεν είναι σαφές το σκεπτικό με το οποίο έγινε δεκτό το αίτημα. Σε κάθε περίπτωση, όπως περιέγραψε η συνήγορος της οικογένειας του θύματος Άννυ Παπαρρούσσου, πρόκειται για γεγονός «αδιανόητο».

Aνακοίνωση με την οποία καυτηριάζει την  απόφαση της Δικαιοσύνης να βγει από τη φυλακή ο Αθανάσιος Χορταριάς, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών χωρίς αναστολή για το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, μετά από μόλις δύο μήνες, εξέδωσε η μητέρα του, Ελένη Κωστοπούλου.
Σύμφωνα με την δήλωσή της στην Εφημερίδα των Συντακτών, η Ελ. Κωστοπούλου σημειώνει ότι πριν ακόμη καθαρογράφουν τα πρακτικά της δίκης των δολοφόνων του Ζακ, ένας εκ των δύο καταδικασθέντων στον οποίο δεν αναγνωρίστηκαν ούτε ελαφρυντικά, αποφυλακίζεται.

«Πείτε μου τώρα ότι αυτό είναι απόδοση Δικαιοσύνης.Πείτε μου ότι το δίκιο αποκαταστάθηκε, ότι οι υπεύθυνοι για το θάνατο του γιου μου πλήρωσαν. Πείτε μου ότι μετά από 18 δικάσιμους, δεκάδες μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό από τον τόπο του εγκλήματος το δίκιο θριάμβευσε» σημειώνει η ίδια προσθέτοντας μεταξύ άλλων «πείτε μου ότι ζω σε μια δημοκρατική χώρα και σε ένα κράτος δικαίου. Πείτε μου ότι το δίκαιο είναι πάνω από τους νόμους. Δεν θα σας πιστέψω».
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η απόφαση του Εφετείου για χορήγηση αναστολής στην έκτιση ποινής του κ. Χορταριά ήταν ομόφωνη.
Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι του Χορταριά επικαλέστηκαν λόγους υγείας και οικονομικούς, τους οποίους αν και είχαν επικαλεστεί κατά τη διάρκεια της δίκης, είχαν απορριφθεί ομόφωνα από την έδρα.
Το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει καθαρογραφεί.
Ο Αθ. Χορταριάς αποφυλακίζεται αύριο με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.