ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

«Game Over» για τον Μπόρις Τζόνσον


Τρία χρόνια μετά την «εκπαραθύρωση» της Τερέζα Μέι από την Ντάουνινγκ Στριτ με εσωκομματική ανταρσία, που του άνοιξε τον δρόμο για την εξουσία, ο Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε στην ίδια θέση εξαιτίας των πολλαπλών σκανδάλων.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτησή του από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας μετά από τις μαζικές παραιτήσεις στελεχών του κόμματός του και της κυβέρνησης αλλά και τις έντονες πιέσεις για την απομάκρυνσή του.
Με τηλεοπτικό μήνυμά του, σε απευθείας μετάδοση από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο αρχηγός των Συντηρητικών άνοιξε τη διαδικασία διαδοχής.
«Η θέληση του Συντηρητικού κόμματος είναι να αποχωρήσω και θα το σεβαστώ» είπε και δρομολόγησε τις εξελίξεις ωστόσο ξεκαθάρισε πως μέχρι να υπάρξει ο διάδοχός του θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο.
«Η διαδικασία της επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα», σημείωσε ο Τζόνσον.
«Σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης», πρόσθεσε.

Οι ρόλοι στο κόμμα και η κούρσα διαδοχής

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νωρίτερα την απόφασή του στον πρόεδρο της Επιτροπής του 1922, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι και εξέφρασε την πρόθεση να παραμείνει στη θέση του μέχρι τον Οκτώβριο.
Όμως, αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές ζητούν να φύγει τώρα και ένας άλλος ηγέτης, όπως ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ, να αναλάβει την επίβλεψη της διαδικασίας.
Εάν συμβεί αυτό, ο Ράαμπ (που αναπλήρωσε τον πρωθυπουργό όταν αυτός βρισκόταν στο νοσοκομείο με κορονοϊό) θα πρέπει να λάβει εντολή από τη βασίλισσα να ηγηθεί της κυβέρνησης.
Αναλυτικά η διαδικασία για την κούρσα διαδοχής
Η εσωκομματική διαδικασία, μετά την επικείμενη παραίτηση του Τζόνσον, σχετικά με την αντικατάστασή του και τη διεκδίκηση του «τιμονιού» στους Τόρις έχει ως εξής:
  • Εκκίνηση της κούρσας υποψηφιοτήτων για την ηγεσία των Τόρις, ώστε να αποφασιστεί ο αντικαταστάτης του Τζόνσον
  • Η Επιτροπή 1922 θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
  • Για να λάβει μέρος ένας βουλευτής των Τόρις θα πρέπει να προταθεί από οκτώ συναδέλφους του
  • Εάν περισσότεροι από δύο βουλευτές το καταφέρουν, τότε θα ακολουθήσει σειρά μυστικών ψηφοφοριών
  • Ο πολιτικός που σε κάθε ψηφοφορία θα λαμβάνει τις λιγότερους ψήφους, θα αποκλείεται μέχρι να μείνουν δύο υποψήφιοι
  • Όταν απομένουν οι δύο «μονομάχοι», τότε τα μέλη του κόμματος θα προχωρήσουν στην τελική επιλογή πριν από μια προθεσμία που ορίζεται από την Επιτροπή του 1922
  • Ο νικητής θα γίνει αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος αλλά και πρωθυπουργός της χώρας
  • Με δεδομένο ότι ο νέος ηγέτης θα είναι σε θέση να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής των Κοινοτήτων, δεν θα είναι υποχρεωμένος να προκηρύξει εκλογές
  • Ωστόσο, ένας νέος ηγέτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την προσφυγή στην κάλπη
Σημειώνεται ότι ο Τζόνσον μπορεί να παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί νέος αρχηγός.