ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Μια συζήτηση για την αστυνομική βία


Με αφορμή τη δημοσίευση του φακέλου «Ασύδοτοι προστάτες» της δημοσιογραφικής ομάδας The Manifold, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα την αστυνομική βία στην Ελλάδα. Μια δημοκρατική κοινωνία έχει την αξίωση να μην κινδυνεύει από την ίδια της την αστυνομία. Κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να φοβάται ότι θα υποστεί βία, κακομεταχείριση ή αυθαίρετη αντιμετώπιση από αυτούς στους οποίους έχει αναθέσει την προστασία του. Ωστόσο, τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στην Ελλάδα είναι περισσότερα από όσα μπορούν καλόπιστα να θεωρηθούν «μεμονωμένα».
Όσο κι αν διαχρονικά οι πολιτικές ηγεσίες υποβαθμίζουν το φαινόμενο, η δημοσιογραφική έρευνα αλλά και πληθώρα εκθέσεων από διεθνείς φορείς και ΜΚΟ δείχνουν ότι η αστυνομική βία όχι μόνο αποτελεί ένα επίμονο πρόβλημα αλλά καλύπτεται επανειλημμένα πίσω από μια ριζωμένη κουλτούρα ατιμωρησίας.
Στη συζήτηση αυτή θα επιχειρηθεί να περιγραφεί το πρόβλημα και να αναλυθούν οι λόγοι για τους οποίους οι προσπάθειες να αντιμετωπιστεί δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης - πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, έναν χώρο με ιδιαίτερο ιστορικό βάρος για το θέμα της εκδήλωσης.
Μιλούν:
Μαρίνα Δαλιάνη
Δικηγόρος
Παναγιώτης Δημητράς
Εκπρόσωπος, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
Αυγουστίνος Ζενάκος
Δημοσιογράφος, The Manifold
Αλεξάνδρα Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη
Υπεύθυνη εκστρατειών, Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας
Ζαχαρούλα Τσιριγώτη
Αντιστράτηγος (ε.α.), Ελληνική Αστυνομία
Συντονισμός:
Σταύρος Μαλιχούδης
Δημοσιογράφος, Solomon