ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Ραδιοφωνικά fake news


Ο Χρήστος Ξανθάκης σχολιάζει όλα τα καυτά θέματα στο μιντιακό τοπίο

*Ακόμη δεν μπήκαμε καλά καλά στην ευθεία με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και το παραμύθι πάει σύννεφο. Βλέπε και την τελευταία ενημέρωση από το Ραδιοτηλεοπτικό για ραδιοφωνικά fake news.. Διαβάστε και σημειώσατε: Περιήλθε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόραση καταγγελία πολίτη για ραδιοφωνική εκπομπή, η οποία (καταγγελία) έχει κατά λέξιν ως εξής: «Ειπώθηκαν εξωφρενικά ψεύδη σχετικά με τη φύση του εμβολίου για τον Sars-CoV-2. Αποτέλεσμα του αποσπάσματος της συγκεκριμένης εκπομπής ήταν να επηρεαστεί συγγενικό μου πρόσωπο με βάση ψευδείς πληροφορίες, στις οποίες κατ’ απαράδεκτο τρόπο δόθηκε βήμα μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό. Το συγγενικό μου πρόσωπο ανήκει στις ευπαθείς ομάδες υποκείμενα νοσήματα και τέτοιες πρακτικές από δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς είναι το λιγότερο ανεύθυνες και ανήθικες».
Η Ολομέλεια, στην οποία εισήχθη το ζήτημα με έγγραφο του Προέδρου, αφού άκουσε την εκπομπή, αποφάσισε να σχηματισθεί φάκελος και να κληθεί ο λειτουργών τον σταθμό φορέας σε ακρόαση. Σχηματίσθηκε φάκελος και ορίσθηκε εισηγητής.
*Αναμένουμε λοιπόν την πρώτη απόφαση του ΕΣΡ σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία και σαφώς θα δημιουργήσει προηγούμενο. Για να μην μπορεί ο κάθε πικραμένος να διαδίδει ψέματα κατά συρροή…
*Εν τω μεταξύ στην Αυστραλία, συνεχίζεται η μάχη της κυβέρνησης και των εκδοτών με τους γίγαντες του ίντερνετ. Η Google από την πλευρά της ακολουθεί τακτική κατευνασμού και μετά απ’ τις συμφωνίες με τα δύο μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, υπέγραψε ντιλ και με τον εκδοτικό κολοσσό της News Corporation. Βλέπε Ρούπερτ Μέρντοχ δηλαδή, ένα συμβόλαιο που αφορά σε όλες τις ειδησεογραφικές δραστηριότητές του ανά την υφήλιο. Το Facebook από την άλλη επέβαλλε απόλυτο μπλακ άουτ στην αυστραλιανή ειδησεογραφία, εξορίζοντας όλα τα σχετικά λινκ από τις οθόνες του. Μια ενέργεια που ανάγκασε τον πρωθυπουργό της χώρας Σκοτ Μόρισσον να απαντήσει με γλώσσα σκληρή και επιθετική. Παράλληλα, δήλωσε ότι συζητάει την κατάσταση με τους πρωθυπουργούς της Ινδίας, της Βρετανίας και του Καναδά, καθώς και τον πρόεδρο Μακρόν, οι οποίοι εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις.