ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης που «τα σπάει»


Οι γνώσεις και οι αξίες που διδάσκονται στο σχολείο δεν περιορίζονται στο πλαίσιο του καθημερινού προγράμματος μαθημάτων. Εξωδιδακτικές δραστηριότητες σε αρκετές περιπτώσεις δείχνουν στους.. μαθητές  πώς να συνεργάζονται και να δουλεύουν για να ένα κοινό σκοπό, λειτουργώντας ως ομάδα.
Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται η προσπάθεια με τη μηνιαία μαθητική εφημερίδα “Ανοιχτά Χαρτιά” του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, με τους μαθητές του σχολείου να μετατρέπονται σε δημοσιογράφους έντυπου μέσου.
Η εφημερίδα εκδίδεται συνεχώς από το 2015 και μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 50 φύλλα. Δεκαπέντε μαθητές της Β’ Λυκείου απαρτίζουν τη συντακτική ομάδα, ενώ υπεύθυνοι καθηγητές είναι η φιλόλογος, Περιστέρα Ζαρίμπα και ο καθηγητής Πληροφορικής, Στέφανος Φιλίππου.
Η εφημερίδα έχει οργανωθεί κατά τα πρότυπα επαγγελματικής εφημερίδας, δηλαδή υπάρχει οργανόγραμμα, με διευθυντή, αρχισυντάκτη και πολλούς ακόμη ρόλους. Μπορεί η συντακτική ομάδα να αποτελείται από 15 μαθητές της Β΄ Λυκείου αλλά δικαίωμα δημοσίευσης έχουν όλοι οι μαθητές κι οι καθηγητές του σχολείου.
Μάλιστα, η εφημερίδα διαθέτει και “εγκαταστάσεις”, καθώς κατά το σχολικό έτος 2016-17 παραχωρήθηκε χώρος στο δεύτερο όροφο του σχολείου ως γραφείο της εφημερίδας, το οποίο διαμορφώθηκε με έξοδα και προσωπικό κόπο της ομάδας.


 

- από ρεπορτάζ στο thesstoday (ολόκληρο ΕΔΩ)