ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021

Λινού: Ο χιονιάς ειναι σύμμαχος κατά της Covid


Η κακοκαιρία, που κλείνει τον κόσμο στο σπίτι, περιορίζει την μετακίνηση και οδηγεί σε πραγματικό lockdown θα ευνοήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας αυτές τις ημέρες, εκτίμησε η καθηγήτρια.. επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6. 
Επισήμανε ωστόσο ότι αν υπάρχει ένα κρούσμα μέσα σε ένα σπίτι θα είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί και γι’ αυτό η οικογένεια πρέπει να το απομονώσει.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown η κυρία Λινού είπε ότι θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από τον τύπο των μεταλλάξεων του ιού, που θα επικρατήσουν. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία, αν επικρατήσει ωστόσο η βρετανική με τη μεγάλη μεταδοτικότητα, τότε θα έχουμε πρόβλημα, θα υπάρξει μία μετάδοση που θα είναι δύσκολο να την ελέγξουμε» τόνισε.
Αναφερόμενη στο μέτρο για διπλές μάσκες, η κ. Λινού τόνισε ότι κάθε μάσκα έχει διαφορετική δυνατότητα για τη διασπορά του ιού. Η διπλή, όμως όπως εξήγησε, αυξάνει την ασφάλεια και συμβάλλει στη μείωση της μεταδοτικότητας.
Κατά την κυρία Λινού η σημαντικότερη αιτία του νέου lockdown είναι η έλλειψη μέτρων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στις βιομηχανίες. Για τα σχολεία, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται περισσότερα τεστ στους εκπαιδευτικούς κάθε 2-3 μέρες. Ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε όσους αλλάζουν τμήματα. Όπως είπε, η ψηφιακή πλατφόρμα για διενέργεια ελέγχων στην εκπαιδευτική κοινότητα σε εθελοντική βάση δεν διευκόλυνε την κατάσταση, εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να εγκρίνονται και να γίνονται πιο γρήγορα τα τεστ.
Όπως υπογράμμισε η κυρία Λινού θα χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου για να εμβολιαστούμε. Το σημαντικό, όπως είπε, είναι ότι υπάρχει μια παγκόσμια κινητικότητα γύρω από το θέμα των εμβολίων, ενώ ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ενεργοποιηθεί ώστε, να απελευθερωθεί η τεχνολογία για την παραγωγή του εμβολίου. Χρειάζεται να ενισχυθεί η δυνατότητα παραγωγής, καθώς πρέπει να εμβολιαστούν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη γη, δεν αρκεί να αντιμετωπίσουν κάποιες χώρες το πρόβλημα μόνες τους, σύμφωνα με την επιφανή επιδημιολόγο.