ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Oταν Tα ΝΕΑ δεν απέφευγαν την κριτική στην κυβέρνηση


Η σύγκριση δύο πρωτοσέλιδων των Νέων θυμίζει πώς κάποτε παρότι συμπολιτευόμενη εφημερίδα, καυτηρίαζε τις αστοχίες και παραλείψεις της τότε κυβέρνησης. Σήμερα ΤΑ ΝΕΑ αποστασιοποιούνται.. ως κομμάτι των ίδιων συμφερόντων με την ΝΔ.
Το 2002, ο χειμώνας είχε φροντίσει να «δοκιμάσει» τον κρατικό μηχανισμό και στην περιοχή της Αττικής, με το χιόνι να καλύπτει πλήρως ακόμη και κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας. Οι εικόνες και τα προβλήματα δεν απείχαν ιδιαίτερα από όσα είδαμε όλοι χτες Τρίτη. Μία ημέρα μετά, το πρωτοσέλιδο των Νέων «δεν χάριζε κάστανα», κάνοντας λόγο για κυβέρνηση και Δήμους που ήταν «γυμνοί στο χιόνι», αφήνοντας αντίστοιχα γυμνούς και τους πολίτες. Η συγκεκριμένη αναφορά σχετιζόταν και με την άτυχη γυναίκα που είχε χάσει την ζωή της από το ψύχος λίγα 24ωρα πριν στην περιοχή της Βάρης.
Τα Νέα καυτηρίαζαν τόσο την αδυναμία πρόβλεψης της έντασης των καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και των υπεύθυνων για το οδικό δίκτυο να τους κρατήσουν καθαρούς και ασφαλείς, μιλώντας για «χιονοπόλεμο ευθυνών». Ταυτόχρονα, υπογράμμιζαν την «απίστευτη ταλαιπωρία» για χιλιάδες οικογένειες που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα, χιλιάδες ακόμη που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν με διάφορα μέσα, αλλά και τα μποτιλιαρίσματα στο οδικό δίκτυο.
Και τα Νέα, ως ναυαρχίδα του τότε προοδευτικού αστικού Τύπου στην Ελλάδα, ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Σημίτη, στον υπουργό Μεταφορών Χρίστο Βερελή, στον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (σ.σ.: επειδή οι νεότεροι αναγνώστες μπορεί να μπερδευτούν, διευκρινίζεται ότι ο τελευταίος δεν είναι διά βίου τοποθετημένος στη θέση και είναι πολιτικά και συνταγματικά επιτρεπτή η αντικατάστασή του, τουλάχιστον θεωρητικά).
Σήμερα; Τα Νέα διαθέτουν το ίδιο όνομα μεν, προσπαθούν να διατηρήσουν το ίδιο «προοδευτικό» προφίλ, αλλά... ως εκεί. Με ιδιοκτησία που απέχει παρασάγγας από το προφίλ της οικογένειας Λαμπράκη και συγγενικές σχέσεις με την δεξιά παράταξη, μπορούν μόνο να αποστασιοποιούνται, αντί να ασκούν ουσιαστική κριτική. Κάπως έτσι, ενώ η «Μήδεια» είχε περισσότερους νεκρούς, μεγαλύτερα προβλήματα στην Αττική και την υπόλοιπη επικράτεια, το σημερινό πρωτοσέλιδο έχει μόνο μία λέξη με αρνητικό περιεχόμενο: μπλακ-άουτ. Και για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση, κολλητά υπάρχει το όνομα του ΔΕΔΔΗΕ. Πάνω και κάτω από το πρώτο θέμα, αποσπούν την προσοχή δύο θέματα με μεγάλο ενδιαφέρον για τα πιο βασικά κοινά της ΝΔ: συνταξιούχους και εθνικόφρονες. Κάπως έτσι, πιθανώς, εξασφαλίζει κανείς την ένταξή του και στις μελλοντικές «λίστες Πέτσα»...

- από το avgi.gr