ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Το Μπλόκο της Καλαμάτας

Οι μαυροσκούφηδες, τοnεπίλεκτο Τάγμα του Ε.Λ.Α.Σ στηνΚαλαμάτα

Καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τους ναζί στα πολεμικά μέτωπα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από τις αρχές του 1944, επί ελληνικού εδάφους οι δυνάμεις κατοχής με.. επικεφαλής τα Τάγματα Ασφαλείας θα σκορπίσουν τον θάνατο στον άμαχο πληθυσμό. Οι κατοχικές αρχές και η δωσίλογη κυβέρνηση Ράλλη επιστρατεύουν τη βία και την τρομοκρατία. Μαζί με τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις, αυξάνονται δραματικά τα περιοριστικά μέτρα και οι εκτελέσεις. Από το φθινόπωρο του 1943, τα Τάγματα Ασφαλείας εγκαινιάζουν συγκεντρωτικά χτυπήματα, εκτεταμένες και στοχευμένες επιχειρήσεις. Εφαρμόζοντας την τακτική των μπλόκων, εφορμούν σε πόλεις, κωμοπόλεις και γειτονιές, συλλαμβάνουν και στη συνέχεια εκτελούν άνδρες και εφήβους.
Η Καλαμάτα θα μπει πρώτη στο στόχαστρο των ναζί και θα ακολουθήσουν η Κοκκινιά, ο Χορτιάτης και τόσοι άλλοι μαρτυρικοί τόποι.
Το Πρώτο Πρόγραμμα και η ΕΡΤ Καλαμάτας παρουσιάζουν από κοινού ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το «Μπλόκο της Καλαμάτας», που έγινε στις 8 Φεβρουαρίου του 1944. Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί ζωντανά ταυτόχρονα από τα δύο δίκτυα, στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση» την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, 15:00-16:00.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στηρίζεται σε πρωτογενείς πηγές, προφορικές μαρτυρίες επιζώντων αυτοπτών μαρτύρων.
Έρευνα: Ηλίας Μαραβάς
Τεκμηρίωση: Θωμάς Σίδερης
Παρουσίαση: Ηλίας Μαραβάς – Θωμάς Σίδερης
Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 15:00-16:00