ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

H KEΔ για το δώρο Πάσχα των δημοσιογράφων

Ανακοίνωση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ) σχετικά με το δώρο Πάσχα των δημοσιογράφων:
"Δικαιούνται δώρο Πάσχα ΟΛΟΙ οι δημοσιογράφοι αλλά η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αρνείται την καταβολή του και δεν το διεκδικεί, παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε εγκαίρως.
Αυτό το πρωτοφανές προκύπτει και από την τηλεδιάσκεψη της..
προηγούμενης Τρίτης, μεταξύ των μελών του ΔΣ στην οποία ετέθη η δημόσια πρόταση ( από τις 29 Μαρτίου) της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων( ΚΕΔ). Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ απέφυγε να συζητηθεί το θέμα, μία αντιπρόεδρος δήλωσε ότι θα είναι πρόκληση να πάρουν δώρο τους οι δημοσιογράφοι στο Δημόσιο(!..), επειδή μάλλον δεν δικαιούται ή ίδια, ο ΓΓ έσκυψε το κεφάλι και στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι άλλοι τρείς.
Η ΚΕΔ επιμένει στην δημόσια πρόταση της και προτείνει ο τι πρέπει να καταβληθεί σε όλους τους συναδέλφους στις εφημερίδες τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ, στα δημοτικά ραδιόφωνα, στα γραφεία τύπου δώρο για το Πάσχα.
Συγκεκριμένα η ΚΕΔ επιμένει και απαιτεί:
1.Να μην ετεροχρονιστεί η καταβολή του δώρου, για τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Η υποχρέωση των εργοδοτών είναι το δώρο να καταβληθεί την Μ. Τετάρτη. Ήδη σε αρκετές περιπτώσεις, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εκδηλώνεται από εργοδότες η πρόθεση ετεροχρονισμού της καταβολής ( το καλοκαίρι ). Η πλειοψηφία των 6 στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σκόπιμα αδιαφορεί υιοθετώντας με τον τρόπο αυτό τις εργοδοτικές πρακτικές.
2.Να πληρωθεί δώρο και για τους εργαζόμενους στα δημόσια ΜΜΕ, όπου μεθοδεύεται ήδη «κούρεμα» αποδοχών. Με τις μνημονιακές ρυθμίσεις της περιόδου 2010-14 υπήρξαν διαδοχικές περικοπές στα δώρα. Σύμφωνα όμως με τις αποφάσεις του ΣτΕ οι δημοσιογράφοι , ως οι μόνοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με ΣΣΕ και σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, χωρίς να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, δικαιούνται το δώρο τους.
3.Να υπάρξει μέριμνα να πληρωθεί το δώρο και για τους ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ , αφού ο ετεροχρονισμός στις καταβολές συντάξεων ανοίγει δρόμο για νέες μειώσεις. Οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι δικαιούνται αναλογία δώρου Πάσχα σύμφωνα με τις αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ ( 2287-8/2015). Άλλωστε και η πιλοτική δίκη που εκκρεμεί στο ΣτΕ δεν αφορά τα δώρα. Υπάρχουν γι αυτό τα ταμειακά διαθέσιμα του πρώην ΤΣΠΕΑΘ, ποy παρακρατεί παράνομα ο e-EFKA.
4.Να καταβληθεί δώρο και σε όλους τους ανέργους και προκειμένου για τα μέλη της ΕΣΗΕΑ από τον ειδικό λογαριασμό του πρώην ΤΣΠΕΑΘ ή από τον λογαριασμό αλληλοβοηθείας. Τα δελτία και τα κουπόνια που θέλουν να μοιράσουν δεν φτάνουν και είναι ανεξάρτητα από το δώρο.
Τι δεν καταλαβαίνετε συνάδελφοι, τυχαία έχουν θέσει εκτός λειτουργίας την ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ;
10/04/2020
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων"