ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Θα φάμε πέτρες; (και χόρτα αλάδωτα στην καλύτερη…)

του Χρήστου Ξανθάκη

Είχα γράψει προ μηνών, εδώ στις αγαπημένες σελίδες του Newpost για το φαινόμενο του «λαγού» και τις παραφυάδες του. Πάμε ένα κόπυ πάστε να το ξαναθυμηθούμε, μην ξοδεύω τώρα φαιά ουσία, δεν μου περισσεύει και πολλή σ’ αυτή την ηλικία. Λέξη προς λέξη:
«Γνωστό το φαινόμενο του “λαγού” στους δρόμους αντοχής. Βάνεις έναν τύπο να τρέξει γρήγορα και ν’ ανοίξει το ρυθμό της κούρσας και λίγο πριν..
το τέλος, όταν πια τα έχει παίξει εντελώς από την προσπάθεια, αποσύρεται και πάει να κάτσει στο γρασίδι. Και αναλαμβάνει να σπριντάρει και να κάνει το ρεκόρ, διότι το ρεκόρ είναι το ζήτημα, ο αθληταράς ο μεγάλος που περίμενε ως εκείνη την ώρα στη δεύτερη θέση. Και αυτό που ήθελε ήταν κάποιου είδους φιλικό ανταγωνισμό που θα τον κράταγε εντός χρόνου και εντός προσπάθειας. Το «λαγουδίνι» δηλαδή, που λέγαμε και στην αρχή»!
Στην πολιτική ζωή, πάλι, το λαγουδίνι βγαίνει μπροστά για να πει πράγματα που δεν θέλει να ξεστομίσει η επίσημη πολιτική ηγεσία. Πράγματα όχι και τόσο ευχάριστα που δεν επιθυμεί ο άλλος να βάλει στο στόμα του. Αλλά γουστάρει να μετρήσει και να ζυγίσει αντιδράσεις και ανάλογα να πάρει τις αποφάσεις του. Χρήσιμος ο λαγός, αναμφιβόλως…
Βλέπε και την περίπτωση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου. Ο οποίος ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος βγήκε στο κανάλι Open και δήλωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτά που κάνει μέχρι Μάϊο, το πολύ Ιούνιο, προσθέτοντας ότι ενδέχεται μελλοντικά να έχουμε βαριές παρεμβάσεις αν προκύψουν σημαντικά προβλήματα. Και δεν απέκλεισε την περικοπή μισθών και συντάξεων.
Πριν από μια εβδομάδα πάνω κάτω τα είπε τα ανωτέρω, λίγα εικοσιτετράωρα δηλαδή αφότου είχαν δημοσιευθεί οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Όπου σημείωνε ο Οργανισμός ότι η αιμορραγία λόγω κορωνοϊού θα είναι σιμά κοντά στο 2 % πτώση του ΑΕΠ για κάθε μήνα επιδημίας και συνακόλουθης καραντίνας. Τρεις μήνες επιδημία δηλαδή, 6 % πτώση. Πέντε μήνες επιδημία, 10 % πτώση και πάει λέγοντας.
Από χώρα σε χώρα ωστόσο εμφάνιζε η μελέτη και κάποιες διαφορές. Κι έβγαζε στο τέλος ένα πινακάκι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Εκεί λοιπόν υπολόγιζαν τη λυπητερή για επιδημία ως το τέλος του έτους και βγάζανε προβλέψεις ανά κράτος.
Ιρλανδία, ας πούμε, 16 % πτώση του ΑΕΠ (η πιο μικρή απ’ όλες), Κίνα 19 %, Ινδία 21 %, Βουλγαρία 23 %, Τουρκία 24 %, ΗΠΑ 25,5 %, Γαλλία 26 %, Βρετανία 26 %, Ιταλία 26,5 %, Γερμανία 29 % και πρωταθλήτρια όλων η Ελλάδα με πτώση του ΑΕΠ κατά 34 %!
Μάλιστα, καλά το διαβάσατε, τελευταίοι και καταϊδρωμένοι είμαστε στον κατάλογο, στα όρια της συντριβής και της διάλυσης.
Και εξηγείται βέβαια αυτό, το έχει εξηγήσει ο ρεπόρτερ Ξανθάκης πριν απ’ τον ΟΟΣΑ, εδώ που διαβάζετε, στις 23 Μαρτίου. Λα τα μινόρια:
«Ας παραθέσω μερικά νουμεράκια από τα αρχεία του ΣΕΤΕ, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Παίρνουμε μολυβάκι και σημειώνουμε:
Συνολικά συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ: 30,9 %
Συνολική συμμετοχή στην απασχόληση: 25,9 %
Συνολική απασχόληση: 988.600 άτομα
Έσοδα από εισερχόμενο τουρισμό: 15,6 δισεκατομμύρια ευρώ (δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από κρουαζιέρα)
Τα στοιχεία αφορούν στο 2018, όταν πιάσαμε τα 30 μύρια τουρίστες και διαβάζοντάς τα καταλαβαίνει πολύ εύκολα κανείς για τι Αρμαγεδώνα μιλάμε έτσι και σκάσουν μύτη τελικά όχι πέντε όχι οκτώ αλλά και δέκα ακόμη εκατομμύρια τουρίστες.
Σκεφτείτε πτώση στο ΑΕΠ, σκεφτείτε πτώση στην απασχόληση, σκεφτείτε πτώση στα έσοδα και ετοιμαστείτε για το επόμενο μεγάλο χουνέρι μετά από την επιδημία:
Το χουνέρι του τέταρτου Μνημόνιου»!
Μιλάμε φυσικά για εκτιμήσεις και μπορεί αύριο ο κορωνοϊός να πει «καπούτ» και να μας αδειάσει τη γωνιά και να ξαναρχίσουν να δουλεύουν πυρετωδώς οι φάμπρικες και τα μπιτσόμπαρα. Σε περίπτωση ωστόσο που δεν γίνει κάτι τέτοιο (και δεν ευοδωθεί καν το ευτυχές σενάριο περί ευρωομολόγου), φοβούμαι ότι θα γίνει της κακομοίρας. Διότι όπως είπε και ο φίλος Μπάμπης, εκ των γατόπαρδων του οικονομικού ρεπορτάζ εν Ελλάδι:
«Φαντάσου τον Αρμαγεδώνα της προηγούμενης κρίσης, αλλά σε δέκα μήνες μέσα όχι απλωμένον σε τρία χρόνια. Απλώς φαντάσου…»

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr