ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Πώς η Ευρώπη απέτυχε να αναχαιτίσει τον ιό

Μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου ο αρμόδιος οργανισμός της Ε.Ε. εκτιμούσε πως ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού στους Ευρωπαίους πολίτες ήταν «χαμηλός». Πρόκειται για ένα μόνο από τα άγνωστα επεισόδια του χρονικού μιας προαναγγελθείσης πανδημίας. Τι πήγε στραβά, ώστε η εύπορη Ευρώπη, με τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο, να γίνει το επίκεντρο της πανδημίας;..
Στις 3 Μαρτίου οι τρεις πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωκοινοβουλίου, Συμβουλίου) συναντήθηκαν εκτός του συνήθους εδάφους των Βρυξελλών και εξέπεμψαν μήνυμα «ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας». Μίλησαν για την «ασπίδα της Ευρώπης».
Την ίδια μέρα, η Ιταλία έφτανε τους 77 θανάτους από τον κορονοϊό. Φυσικά, η συνάντηση στην οποία αναφερόμαστε ήταν αυτή που έγινε στον Εβρο. Διότι για τους Ευρωπαίους ηγέτες το μείζον, ακόμα κι εκείνη τη στιγμή, ήταν το μεταναστευτικό και όχι ο κορονοϊός. Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδεχόταν πως «υποτιμήσαμε» τον ιό και μιλούσε για την «άβυσσο» την οποία αντίκρισε η Ευρώπη.
Την ίδια μέρα (18 Μαρτίου), στο Μιλάνο προσγειωνόταν αποστολή Κινέζων γιατρών και νοσηλευτών με 17 τόνους ιατρικού υλικού και ένα πανό με το ρητό του Ρωμαίου Σενέκα: «Είμαστε κύματα της ίδιας θάλασσας, φύλλα του ίδιου δέντρου, άνθη του ίδιου κήπου».
Οσο για την άφιξη της κινεζικής βοήθειας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», επί της υποδοχής βρισκόταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υφυπουργός… Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

- διαβάστε: Ερευνα Investigate Europe - «Εφ.Συν.» (Νικόλας Λεοντόπουλος, Paulo Pena, Daphné Dupont-Nivet / Investigate Europe) ΕΔΩ