ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Ακη Πάνου

Ο σημαντικός λαϊκός συνθέτης και μουσικός, Άκης Πάνου, «έφυγε» από τη ζωή πριν από 20 χρόνια, στις 7 Απριλίου 2000. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ την εκπομπή «Παρασκήνιο - Άκης Πάνου».
Στο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στον σπουδαίο λαϊκό μουσικό, παρακολουθούμε συνέντευξη.. του Άκη Πάνου, ο οποίος μιλάει για τη ζωή και τη μουσική του. Αναφέρει τους καλλιτέχνες και μουσικούς που θεωρεί πρότυπά του και εξηγεί τους λόγους που τους καθιστούν ξεχωριστούς για εκείνον. Επίσης, αναφέρεται στην ιδιαίτερη σημασία και στον πρωταγωνιστικό ρόλο του στίχου στη μουσική του, η οποία όπως εξηγεί, υπηρετεί τους στίχους του. Στη συνέχεια, περιγράφει τη σχέση του με τις δισκογραφικές εταιρείες και τη δυσκολία να συμβιβαστεί ο ρόλος τους με όσα εκείνος επιδιώκει στη μουσική του.
Ο Άκης Πάνου εξηγεί τη σχέση των τραγουδιών του με την ανάγκη του να αποτυπώνει στιγμές, συναισθήματα και βιώματα, και μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τους στίχους. Παρεμβάλλονται πλάνα όπου παίζει μπουζούκι και ερμηνεύει μαζί με τον Μανώλη Μητσιά τα τραγούδια «Ο Τρελός» και «Ζωή μου». Ακόμη, η εκπομπή περιλαμβάνει πλάνα του Άκη Πάνου, ενώ κατασκευάζει ένα μπουζούκι στο εργαστήριό του. Ο ίδιος εξηγεί πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή του με την κατασκευή οργάνων, ενώ παράλληλα μιλάει και για τη σχέση του με τη ζωγραφική και τη χαλκογραφία.
Ο λαϊκός συνθέτης περιγράφει πώς επιλέγει τη χρονική στιγμή για την κυκλοφορία των τραγουδιών του, μιλάει για τις συνεργασίες του με σημαντικά ονόματα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού και ξεχωρίζει ανάμεσά τους τον Στέλιο Καζαντζίδη ως σπουδαίο τραγουδιστή και ερμηνευτή, υπογραμμίζοντας την ικανότητά του να υπηρετεί με πιστό και ανιδιοτελή τρόπο το τραγούδι και τους στίχους του.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Βασίλης Βαφέας
Έτος παραγωγής: 1977
Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/akis-panoy-7-aprilioy-2000/