ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Κατηγορoύν για ναρκωτικά «ενοχλητικό» Ρώσο δημοσιογράφο

Κατηγορίες για απόπειρα διακίνησης «σημαντικής ποσότητας ναρκωτικών» απαγγέλθηκαν σήμερα σε βάρος του Ρώσου ερευνητικού δημοσιογράφου Ιβάν Γκολούνοφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγόρου του.
«Σε βάρος του Ιβάν Γκολούνοφ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα διακίνησης ναρκωτικών» ανέφερε ο δικηγόρος Πάβελ Τσικόφ στην υπηρεσία μηνυμάτων..
Telegram. Ο δικηγόρος δημοσιοποίησε ένα έγγραφο της αστυνομίας στο οποίο κατηγορεί τον δημοσιογράφο ότι επιχείρησε να πουλήσει «σημαντική ποσότητα» κοκαΐνης και μεφεδρόνης.
Δημοσιογράφος της ανεξάρτητης διαδικτυακής πύλης Meduza, ο Ιβάν Γκολούνοφ έγραψε άρθρα κυρίως για το μοίρασμα μεταξύ των μελών της Μαφίας επιχειρήσεων κοιμητηρίων και για άλλες υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης πόρων.
Η αστυνομία δήλωσε πως συνέλαβε την Πέμπτη στη Μόσχα τον 36χρονο δημοσιογράφο στο σακίδιο του οποίου βρέθηκαν σχεδόν τέσσερα γραμμάρια μεφεδρόνης, ενός συνθετικού ναρκωτικού, και πως στη συνέχεια ανακάλυψε και άλλες συσκευασίες ναρκωτικών στη διάρκεια έρευνας στην κατοικία του.
Ο Ιβάν Γκολούνοφ θεωρείται ύποπτος για «διακίνηση ναρκωτικών» και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση που φθάνει τα 15 έτη. Απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του και δηλώνει ότι αυτές οι συσκευασίες ναρκωτικών δεν του ανήκουν.
«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως ο Γκολούνοφ διώκεται λόγω της δημοσιογραφικής δουλειάς του», δήλωσαν αξιωματούχοι της διαδικτυακής πύλης, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Ρίγα, στη Λετονία, ώστε να διαφύγει από τον έλεγχο των ρωσικών αρχών.
Έξω από το δικαστήριο, πολλοί δημοσιογράφοι κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Είμαι ο δημοσιογράφος Ιβάν Γκολούνοφ. Συλλάβετε κι εμένα!». Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Χθες Παρασκευή, δεκάδες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στη Μόσχα και κάποιοι από αυτούς προσήχθησαν προτού αφεθούν στη συνέχεια ελεύθεροι από την αστυνομία.
«Πολλά στοιχεία μας οδηγούν να σκεφθούμε ότι τα ναρκωτικά τοποθετήθηκαν εν αγνοία του», δήλωσε ο δικηγόρος του Ντμίτρι Τζουλάι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα προειδοποίησε πως η σύλληψη αυτή μπορεί να δείχνει «μια σημαντική κλιμάκωση των διώξεων» ανεξάρτητων δημοσιογράφων στη Ρωσία.
Αν οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι στη Ρωσία -ο αριθμός των οποίων μειώνεται συνεχώς- αποτελούν συχνά το αντικείμενο ποινικών ερευνών, σωματικών επιθέσεων ή επίσημων πιέσεων, δεν συμβαίνει το ίδιο με κατηγορίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών που δεν είναι συχνές.
- πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ