ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι βιώσιμος μόνο με το 2% - «Μάχη των μαχών» κατά των εργοδοτών στο ΣτΕ

Ανακοίνωση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ:
-Το πλεόνασμα χρήσης του ΕΔΟΕΑΠ ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια το 2018 και θα φτάσει στα 28 εκατομμύρια εφέτος. Επομένως η ρύθμιση που καταφέραμε αποδίδει καρπούς.
-Το πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ.. είναι το κούρεμα των αποθεματικών του. Έχασε 120 εκατομμύρια ευρώ από τους Σαμαροβενιζέλους, που κάνουν τώρα τους τιμητές.
-Αν ο Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές και επιβάλει την ελευθερία επιλογής της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι του ΕΔΟΕΑΠ, όπως θέλουν οι καναλάρχες, ο Οργανισμός θα κλείσει. Πρέπει να το αποτρέψουμε.
Ο ΕΔΟΕΑΠ παρέλαβε στις 6 Ιουνίου και παρέδωσε στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, στο Υπουργείο Εργασίας και στους τρεις πανεπιστημιακούς καθηγητές, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη «μάχη των μαχών» για την αντίκρουση των ισχυρισμών των εργοδοτών, που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εισφοράς του 2%.
Τα κύρια στοιχεία της Αναλογιστικής Μελέτης είναι τα εξής:
  • Πρώτον: Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι αναλογιστικά βιώσιμος σε βάθος 50 ετών, , δηλαδή ως το 2068 ! 
  • Δεύτερον: Η εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών των μέσων ενημέρωσης για την υγεία είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να συνεχιστούν οι σημερινές παροχές του κλάδου υγείας. Αυτό σημαίνει οτι με το 2% να πηγαίνει αποκλειστικά για τον κλάδο υγείας, όπως προβλέπεται από τον νόμο, ο κλάδος αυτός έχει αναλογιστικό πλεόνασμα 1% σε βάθος 50 ετών, δηλαδή πλεόνασμα περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεν υπήρχε το 2%, το οποίο διεκδικούν, αξιώνουν και πιέζουν για την κατάργησή του, οι εργοδότες με πρώτους τους νταβατζήδες των καναλιών, το αναλογιστικό έλλειμμα του ΕΔΟΕΑΠ για τον κλάδο υγείας, δηλαδή την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μας, θα έφτανε τα 766 εκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπεται στην αναλογιστική μελέτη. Ο ΕΔΟΕΑΠ σε συνεργασία με όλες τις Ενώσεις των εργαζομένων θα δώσει σε λίγες ημέρες, στις 24 Ιούνιου, τη μάχη των μαχών στο ΣτΕ για να διατηρηθεί το 2%, καθώς αποτελεί όρο ζωής για την επιβίωση του οργανισμού.
  • Τρίτον: Ο κλάδος των επικουρικών συντάξεων δεν αντιμετωπίζει αναλογιστικό πρόβλημα στα επόμενα πέντε χρόνια, για τα οποία προβλέπεται μικρή αύξηση των συντάξεων, καθώς τα έσοδα από τις εισφορές είναι πολύ υψηλότερα των παροχών. Σήμερα τα έσοδα φτάνουν τα 21 εκατομμύρια ενώ τα έξοδα, δηλαδή το κόστος των συντάξεων στα 13 εκατομμύρια ετησίως. Ωστόσο επειδή δεν έχουμε αποθεματικά λόγω του κουρέματος των ομολόγων από το οποίο ο ΕΔΟΕΑΠ έχασε πάνω από 120 εκατομμύρια (σ.σ. κυβέρνηση Σαμαραβενιζέλου) πρέπει να βρούμε λύση που θα είναι βιώσιμη. Κάθε απόφαση για τις συντάξεις οφείλει να αξιοποιήσει τα έσοδα από το διαδίκτυο(στ’ περίπτωση), και να γίνει με όρους αλληλεγγύης των γενεών και βεβαίως της ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων.
  • Τέταρτον: Διαπιστώνεται αναλογιστικό πρόβλημα για το εφάπαξ τα προσεχή πέντε χρόνια, καθώς οι εισφορές είναι πλέον μόνο 1%. Κατά συνέπεια πρέπει να κατανεμηθεί στον κλάδο αυτόν ένα μέρος των εσόδων από τα Διαδικτύο (στ’ περίπτωση). Μετά τη δίκη στο ΣτΕ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ οφείλει, βάση των προτάσεων, που θα κάνουν οι αναλογιστές, να βρεί λύση στο πλαίσιο πάντα της ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων και της αλληλεγγύης των γενεών.
Εκείνο που προέχει είναι να δοθεί και να κερδηθεί η μάχη των μαχών κατά της προσφυγής, που έχουν κάνει οι εργοδότες, με πρώτους τους καναλάρχες οι οποίοι πιστοί στην τακτική, «δεν πληρώνω δεν πληρώνω», που ακολουθούσαν επί χρόνια, ξεσαλώνουν από τη μια εναντίον της αναλογιστικής μελέτης και από την άλλη εναντίον του 2%. Την ίδια ώρα, που βυσσοδομούν κατά του ΕΔΟΕΑΠ, πήραν από την κυβέρνηση ένα μεγάλο φορολογικό δώρο, μείωση του φόρου στην διαφήμιση στο 5% από το 20%. Κερδίζουν δηλαδή περίπου 30 εκατομμύρια ετησίως καθώς η διαφήμιση ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια τον χρόνο ενώ δίνουν στον ΕΔΟΕΑΠ, με το 2%, μόλις 4 εκατομμύρια. Στην πραγματικότητα δηλαδή οι καναλάρχες δίνουν 4 εκατομμύρια για τον ΕΔΟΕΑΠ και 17,5 εκατομμύρια (3,5 ετήσια δόση επί 5 κανάλια) για τις άδειες, δηλαδή συνολικά 21,5 εκατομμύρια, ενώ κερδίζουν 30 εκατομμύρια από τη μείωση του φόρου, υπερκαλύπτουν δηλαδή και τις εργοδοτικές εισφορές, που δεν πλήρωναν μέχρι τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Μυρίστηκαν όμως πολιτικές εξελίξεις και εκβιάζουν για να επιβάλουν την κυριαρχία τους, πλήττοντας τον ΕΔΟΕΑΠ για χάρη της ιδιωτικής ασφάλισης.
Τα σοφίσματα και οι αντιδράσεις «τύπου Σώρρα» τσαλαπατούν την κοινή λογική, ενώ οι κολαούζοι των νταβατζήδων με το προσωπείο της δήθεν «νέας ΕΣΗΕΑ», διασπούν το κοινό μέτωπο τη στιγμή της πιο κρίσιμης μάχης για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ.
Τώρα είναι η ώρα της κοινής μάχης. Αυτήν τη μάχη δίνουμε εμείς με όλες μας τις δυνάμεις για να την κερδίσουμε.
Υπηρετούμε την ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ