ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

«Για μια καλύτερη ζωή» με λιγότερη ΕΡΤ...

Η συρρίκνωση της ΕΡΤ, ο περιορισμός δομών και λειτουργιών και η μείωση του αριθμού των εργαζομένων της με συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις αποτελούν μέρος της πολιτικής της Ν.Δ. για τη δημόσια τηλεόραση. Παρότι κάποιοι μιλούσαν για επανάληψη του «λουκέτου», ο σχεδιασμός όπως καταγράφεται δεν φτάνει «στα άκρα». Περιλαμβάνει..
μια «μικρή και ευέλικτη» ΕΡΤ κι αυτό έχει εκφραστεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
* Το πρόγραμμα της Ν.Δ. με τίτλο «Για μια καλύτερη ζωή» ασχολείται με την ΕΡΤ στο κεφάλαιο που περιλαμβάνει τις θέσεις του κόμματος για την κατοικία, τα ακίνητα και τα... κόκκινα δάνεια! Σύμφωνα με την εξαγγελία, χρειάζεται: «Μείωση στο μισό του ειδικού τέλους της ΕΡΤ. Κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει [σ.σ.: τον χρόνο] μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ». Η ΕΡΤ καταγράφεται στο πρόγραμμα της Ν.Δ. ως έξοδο και ως βάρος για τα νοικοκυριά, όπως π.χ. οι δανειακές υποχρεώσεις που είναι δύσκολο να πληρωθούν και το βάρος του ο ΕΝΦΙΑ στην ακίνητη περιουσία. Απέναντι στις υποχρεώσεις αυτές, η Ν.Δ. υπόσχεται μεταξύ άλλων μέτρων εξοικονόμηση 1,5 ευρώ τον μήνα από κάθε σπίτι από τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους στην ΕΡΤ.
* Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη πριν έναν χρόνο εξήγησε: «Την ΕΡΤ όπως είναι σήμερα να την ξεχάσουμε. Η χώρα χρειάζεται δημόσια τηλεόραση, αλλά όχι όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας. Το τέλος υπέρ της ΕΡΤ θα μειωθεί στο μισό και θα προσαρμοστεί σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό, θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό. Αυτό που γίνεται σήμερα στην ΕΡΤ είναι θλιβερό και απαράδεκτο».
* Αυτό όμως που δείχνει λεπτομερώς και σε βάθος την αντίληψη που έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. για την ΕΡΤ περιλαμβάνεται σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή σε ανύποπτο χρόνο (2.3.2015) πριν αναλάβει πρόεδρος, λίγους μήνες πριν την επαναλειτουργία της και λίγες μέρες πριν την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Η ερώτηση απευθυνόταν στον Νίκο Παππά ως αρμόδιο τότε υπουργό Επικρατείας. Και είναι επικεντρωμένη σε δύο άξονες: στον αριθμό των εργαζομένων και στο ύψος του ανταποδοτικού τέλους. Το οποίο, σημειωτέον, είναι ήδη από τα χαμηλότερα της Ευρώπης για δημόσια τηλεόραση.
Ο Κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων, ρώτησε:
* «Βάσει ποιων κριτηρίων τεκμηριώνεται η ανάγκη επαναπρόσληψης 2.500 περίπου εργαζομένων των οποίων η μισθοδοσία θα επιβαρύνει τον ελληνικό λαό με περισσότερα των 35.000.000 ευρώ ετησίως, όταν αντίστοιχες εταιρείες -στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- που δραστηριοποιούνται με το ίδιο αντικείμενο λειτουργούν με σημαντικά μικρότερο αριθμό εργαζομένων; Σε τι υπολείπεται η σημερινή λειτουργία της ΝΕΡΙΤ των 650 εργαζομένων;».
* «Πόση θα είναι τελικά η ακριβής αύξηση του ανταποδοτικού τέλους που επιπλέον θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης για την επανασύσταση της ΕΡΤ Α.Ε.;».

Αγγέλα Νταρζάνου / "Αυγή"