ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Athens Pride 2019, στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από το πρώτο Pride στην Αθήνα και 50 χρόνια από την εξέγερση του Στόουνγουολ στους δρόμους της Νέας Υόρκης, στις 28 Ιουνίου 1969, η οποία στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο απελευθερωτικό κίνημα για την κοινότητα.
Το πρόγραμμα του Athens Pride Week 2019 ή αλλιώς Εβδομάδα Υπερηφάνειας..
(Σάββατο 1 Ιουνίου - Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019) παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα από τον οργανωτικό υπεύθυνο των εκδηλώσεων Μάριο Παπαδόπουλο και είναι ακόμα πιο πλούσιο από τα προηγούμενα χρόνια. Θέατρο, μουσική, εργαστήρια, προβολές, χορός και πολλά ακόμη δρώμενα συμπληρώνουν 21 μοναδικές εκδηλώσεις, που με τις επαναλήψεις τους φθάνουν τις 43.
Η παρέλαση θα ξεκινήσει απόψε, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος. Από τις 12 μ. θα λάβουν χώρα διάφορες δράσεις στην πλατεία, ενώ μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει πάρτι.
«Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αυτή είναι η Ευρώπη και δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο» τόνισε ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κατά τον χαιρετισμό του. Αναφέρθηκε, επίσης, στην Οδηγία της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία από το 2000 οι διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό είναι παράνομες, ενώ έχει υποβληθεί πρόταση για επέκταση της Οδηγίας στην υγεία, την εκπαίδευση και τα αγαθά και τις υπηρεσίες, όπως η στέγαση.
Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μίλησε για τη διεκδίκηση «όσων είναι αυτονόητα». Η Περιφέρεια στέκεται στο πλευρό του Pride, συνέχισε, ενώ πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν «στερεότυπα, που οδηγούν ακόμα και στον θάνατο». Την υποστήριξή της εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων, επισήμανε και η αντιδήμαρχος Νέλλη Παπαχελά.


Συμμετοχή του ΚΕΘΙ

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) θα έχει φέτος για πρώτη φορά το δικό του περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος, στο οποίο θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό για τον φορέα μας. Τα τελευταία χρόνια το ΚΕΘΙ έχει διευρύνει τη δραστηριότητά του στο πεδίο των διακρίσεων, εντάσσοντας σε αυτό τις διακρίσεις βάσει ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Μάλιστα είναι ο πρώτος κρατικός φορέας που σχεδίασε και ανέπτυξε δράσεις για την καταπολέμηση των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
Μεταξύ των πολλαπλών δράσεων του ΚΕΘΙ είναι η διεξαγωγή έρευνας με τίτλο: «Διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού: Δεδομένα, θεσμικό πλαίσιο και ποιοτική διερεύνηση», καθώς και η ηλεκτρονική έκδοση Οδηγού Ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εκφοβισμού σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
Το φετινό Athens Pride τιμά τη μνήμη του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh και τονίζει τον ρόλο του δρόμου ως δημοκρατικού χώρου διεκδίκησης, επανάστασης αλλά και θριάμβου μπροστά στην αδικία και τη βιαιότητα. Η αφίσα φέτος παρουσιάζει κάποιες εμβληματικές στιγμές από τους δρόμους της LGBTQI ιστορίας που έχουν απαθανατιστεί από τον φωτογραφικό φακό.
- από avgi.gr