ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Οι Έλληνες στην απόβαση της Νορμανδίας - 75 χρόνια μετά

Φέτος, συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και τη μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση στα στρατιωτικά χρονικά, την απόβαση στη Νορμανδία, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 1944.
Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr/news/arxeio την εκπομπή.. με τίτλο «Οι Έλληνες στην απόβαση της Νορμανδίας» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο».
Η εκπομπή παρουσιάζει την ιστορία της κορβέτας «Κριεζής» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις κατά την απόβαση της Νορμανδίας. Παλαίμαχοι αξιωματικοί και άνδρες του πληρώματος, βετεράνοι του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, περιγράφουν τις αναμνήσεις τους από την εποχή εκείνη και ειδικά από την επιχείρηση της απόβασης των συμμάχων.
Ο Γιώργος Πατελάρος (νοσοκόμος), ο Μιχάλης Παπανδρέου (μηχανικός), ο Κώστας Καρανικόλας (πυροβολητής), ο Γρηγόρης Παυλάκης (ύπαρχος) και ο Ευστράτιος Καρπούζης (ασυρματιστής), μιλούν για την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εκείνης της εποχής, θυμούνται τις μάχες στις οποίες έλαβαν μέρος, τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν, ενώ αναφέρονται στην πειθαρχία που είχαν όλοι, καθώς και στις άριστες σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ του πληρώματος. Αναφέρονται και στον κυβερνήτη της κορβέτας «Κριεζής», Δημήτρη Κιοσέ, ο οποίος, όπως τονίζουν, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενότητα του πληρώματος.

Επίσης, διηγούνται τα όσα διαδραματίστηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της απόβασης στη Νορμανδία, όπως και τα όσα ακολούθησαν μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Τέλος, θυμούνται την παρασημοφόρηση των επιζώντων του «Κριεζής» από τη Γαλλική Πρεσβεία, εκφράζοντας ταυτόχρονα το παράπονό τους για τη μη αναγνώριση της προσφοράς τους από την πατρίδα.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται φωτογραφικό υλικό από το πλήρωμα της κορβέτας «Κριεζής» την εποχή εκείνη, καθώς και σκηνές από την ταινία «Η μεγαλύτερη μέρα».
Έτος παραγωγής: 2001
Έρευνα-σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/apovasi-sti-normandia-6-ioynioy-1944/