ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

H ETEΡ απαντά για τις «χαριστικές ρυθμίσεις»

Ανακοίνωση της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ):
"Οφείλουμε να απαντήσουμε στα ζητήματα που θέτει η ΕΙΙΡΑ σε πρόσφατη επιστολή της προς τον υπουργό και τον υφυπουργό ΨΗ.Π.Τ.Ε. κ. N. Παππά και Λ. Κρέτσο, με κοινοποίηση προς τον Πρωθυπουργό(!) για την οποία λάβαμε γνώση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της. Την ίδια στιγμή,..
το εργοδοτικό σωματείο, σκόπιμα προσπαθεί με άλλες «ανακοινώσεις – πρωτοβουλίες» να «σηκώσει» ως θέμα την επιβίωση των ραδιοσταθμών των μελών του.
Καταρχάς η επιστολή και τα διάφορα παρεμφερή δημοσιεύματα, που εμφανίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, αναφέρονται σε σοβαρά ζητήματα του κλάδου παρουσιάζοντας όμως μισές αλήθειες, άρα ουσιαστικά αποκρύπτοντας τη σημερινή πραγματικότητα. Διευκρινίζοντας, να πούμε πως η πλειοψηφία των μελών της ΕΙΙΡΑ έχει ομίλους με 2,3,4 ακόμα και 6,7 ραδιοσταθμούς. Οι όμιλοι αυτοί κατά κύριο λόγο δημιουργήθηκαν ή διευρύνθηκαν μετά το 2012 δηλαδή στο αποκορύφωμα της κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Πρόκειται δε για επιχειρηματίες με τεράστια οικονομική επιφάνεια που η επιστολή της ΕΙΙΡΑ τους παρουσιάζει λίγο πολύ ως αναξιοπαθούντες. Να τονίσουμε πως δεν θέλουμε να μπούμε σε συγκεκριμένη ονοματολογία, στοχοποιώντας επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, άλλωστε όλοι στον κλάδο καταλαβαίνουν ποιους εννοούμε.
Όσον αφορά το αρρύθμιστο περιβάλλον λειτουργίας των ραδιοσταθμών και στη, μέχρι στιγμής, αποτυχία της ψηφιακής μετάδοσης το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το έχουν τα μέλη της ΕΙΙΡΑ. Γιατί άραγε η δημόσια Ραδιοφωνία ήδη εκπέμπει ψηφιακά; Πάντως σίγουρα δεν είναι θέμα οικονομικό. Οι πρώτοι που πρέπει να πάψουν να είναι κρατικοδίαιτοι είναι οι επιχειρηματίες του κλάδου μας που διαχρονικά κατηγορούν τις κυβερνήσεις για δήθεν υδροκέφαλο Δημόσιο. Μόλις τελείωσαν τα «δάνεια με αέρα» και οι χαριστικές ρυθμίσεις τίναξαν οι ίδιοι τις επιχειρήσεις τους στον αέρα, αφήνοντας πίσω στρατιές ανέργων και υποψήφιων εργαζομένων των 400€ στις νεοσύστατες επιχειρήσεις που πήραν τη θέση των παλιών. Όπως λέει και ο λαός «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς »…
Η ΕΤΕΡ έχει υποβάλει σε όλους τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, από το 2017, ολοκληρωμένο φάκελο με περιγραφή των προβλημάτων του Κλάδου και των αιτιών τους, παράλληλα με θέσεις και προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας ευρύτερα της ραδιοφωνίας, βασιζόμενη στη μέχρι σήμερα αποκομισθείσα εμπειρία και σε νομοθεσίες και πρακτικές ξένων χωρών (π.χ. Μ. Βρετανία, Γαλλία, Η.Π.Α. κ.α.). Κύριος γνώμονας αυτών είναι η εύρυθμη λειτουργία της ραδιοφωνίας, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και όχι τα επιμέρους συμφέροντα των εμπλεκομένων.
Στην επιβεβαίωση όσων καταγγέλλουμε εδώ μπορεί να προχωρήσει και ο υφυπουργός κ. Κρέτσος, παρουσία του οποίου, περιγράψαμε τα «ανδραγαθήματα» της ΕΙΙΡΑ στον Πρόεδρο και τον, προσφάτως εκλιπόντα, Αντιπρόεδρο του ΕΣΡ που παραδέχθηκαν ότι έχουμε απόλυτη συνείδηση της σημερινής πραγματικότητας στο ραδιόφωνο. Οι εργοδότες θέλουν επιχορηγήσεις και απαλλαγές γιατί έτσι έμαθαν 30 χρόνια τώρα και τους κακοφαίνεται να βάλουν ξαφνικά το χέρι στην τσέπη. Να μην αναφερθούμε στην περιοχή εκπομπής του Υμηττού που ελέγχεται από μία χούφτα ανθρώπων με, τουλάχιστον, περίεργο τρόπο… Ας μας διαψεύσουν οι κύριοι της ΕΙΙΡΑ.
Η κυβέρνηση, με απόφαση της υπουργού Εργασίας κ. Έφης Αχτσιόγλου, επέκτεινε τη διετή ΣΣΕ ΕΤΕΡ-ΕΙΙΡΑ που υπεγράφη για δεύτερη φορά τα τελευταία 3 χρόνια. Θα αντιτείνουν κάποιοι ως επιχείρημα πως η ΕΙΙΡΑ είναι τόσο “καλή” που υπογράφει ΣΣΕ σε δύσκολους καιρούς. Ο μόνος λόγος που υπέγραφε η εργοδοσία ήταν γιατί δεν περίμενε να έρθει η υποχρεωτικότητα των συλλογικών συμβάσεων. Δια του λόγου μας το αληθές: προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της υπουργού. Τώρα τα έβαλε και με τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της οδηγίας που δόθηκε στα κατά τόπους ΣΕΠΕ για την πρακτική εφαρμογή της ΣΣΕ. Η οδηγία δεν είναι ούτε χαριστική, ούτε προεκλογική χάρη, εκείνο που τους ενοχλεί είναι πως βασίζεται σε νομικά επιχειρήματα και λέει τα προφανή που προκύπτουν από το κείμενο της ΣΣΕ. Άλλωστε δεν την έβγαλε ο κ. Κορφιάτης από μόνος του αλλά σε συνεργασία με τους Νομικούς Συμβούλους της Υπηρεσίας. Αντίθετα η ηγεσία της ΕΙΙΡΑ δούλεψε τη μονταζιέρα και παραποιεί παλαιότερα κείμενα του ΟΜΕΔ πετσοκόβοντας όπου την βολεύει. Η ΕΙΙΡΑ, ακόμα και για λόγους υγιούς και θεμιτού ανταγωνισμού, θα πρέπει να επιχαίρει με την κήρυξη της ΣΣΕ αυτής ως υποχρεωτικής, διότι με τον τρόπο αυτό είναι εφαρμοστέα και στα μη μέλη της.
Η στάση της ΕΙΙΡΑ δεν προκαλεί έκπληξη, όταν προβοκατόρικα κάνει λόγο για «χαριστικές» ρυθμίσεις. Το 2015 για παράδειγμα ο τότε Ειδικός Γραμματέας απαντούσε, δικαιώνοντας την ΕΤΕΡ, σε ερώτημά μας πως απαγορεύεται ο δανεισμός τεχνικών μεταξύ ραδιοσταθμών. Πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, στο οποίο προσέφυγαν μέλη της ΕΙΙΡΑ, μας δικαίωσε σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των κλιμακίων της τότε ισχύουσας Διαιτητικής Απόφασης 1/2015. Είναι αυτά προεκλογικά ρουσφέτια; Προφανώς και κρίνει «εξ ιδίων τα αλλότρια»…αν θυμηθούμε το «φωτογραφικό» νόμο 4303/2014 που με πρωτοφανή τρόπο ανέστειλε -αναδρομικά- την εφαρμογή της Δ.Α. 1/2014 του ΟΜΕΔ.
Σκοπός μας δεν είναι μία άγονη αντιπαράθεση με το εργοδοτικό σωματείο, κανονικά οι δυσκολίες των καιρών πρέπει να λειτουργήσουν κατευναστικά. Τους προτείνουμε λοιπόν να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να κοιτάξουν εμπρός, σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους και με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, εάν πραγματικά πιστεύουν πως η ραδιοφωνία είναι υπόθεση ευνομούμενης και ρεαλιστικής συνεννόησης των εταίρων.
Η Ένωσή μας είναι έτοιμη από καιρό για ειλικρινή διάλογο και το έχει αποδείξει, περιμένουμε την ανταπόκρισή τους, κρατώντας μικρό καλάθι.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕΡ "