ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Πέθανε ο εκδότης Χρήστος Σιαμαντάς

Ηταν συνιδρυτής της Ελευθεροτυπίας με τον Κίτσο Τεγόπουλο

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στο χώρο του ελληνικού Τύπου και των εκδόσεων, ο Χρήστος Σιαμαντάς. Ένας παραδοσιακός εκδότης που συνέδεσε το όνομά του με τρεις ημερήσιες εφημερίδες, την.. Ελευθεροτυπία, τη Μεσημβρινή και την Επικαιρότητα.
Γεννήθηκε το 1934 στη Μακύνεια Ναυπακτίας, ήρθε στην Αθήνα και από το 1957 ασχολήθηκε με τις εκδόσεις βιβλίων ιδρύοντας τον Εκδοτικό Οίκο «Ελληνική Μορφωτική Εστία» (αργότερα μετονομάστηκε σε «Μορφωτική Εστία»). Εξέδωσε σημαντικά βιβλία όπως τα απομνημονεύματα των Ουίνστον Τσόρτσιλ και Σαρλ Ντε Γκωλ, την «Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδος» του Γεωργίου Ρούσσου αλλά και μετέπειτα τα βιβλία για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή του Κρις Γκουντχάουζ και τον Τάκη Λαμπρία.
Το επόμενο μεγάλο βήμα του ήταν η έκδοση της «Ελευθεροτυπίας». Ο Χρήστος Σιαμαντάς και ο Κίτσος Τεγόπουλος στις 21 Ιουλίου 1975 «κρεμάνε» στα περίπτερα την πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά τη μεταπολίτευση. Έγινε γνωστή ως «η εφημερίδα των 100 συντακτών», με πρώτο διευθυντή τον Αλέκο Φιλιππόπουλο, τον οποίο διαδέχθηκε τον Απρίλιο του 1976 ο Σεραφείμ Φυντανίδης.
Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί και η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της οποίας υπήρξε ο πρώτος εκδότης, ενώ ήταν η πρώτη Κυριακάτικη έκδοση απογευματινής εφημερίδας. Στα τέλη του 1978 αποχωρεί από την «Ελευθεροτυπία» μεταβιβάζοντας το 49% των μετοχών που κατείχε στον Άρη Βουδούρη (μετέπειτα ιδρυτή και εκδότη του «Ελεύθερου Τύπου»).
Δύο χρόνια μετά, το 1980, αγοράζει από την Ελένη Βλάχου τον τίτλο της εφημερίδας «Μεσημβρινή» της οποίας η έκδοσή είχε ανασταλεί από τη Χούντα των Συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967 και με τον Τάκη Λαμπρία να αναλαμβάνει ξανά την διεύθυνση της εφημερίδας καθώς υπήρξε ο δημιουργός της προδικτατορικής έκδοσης. Το 1982 μεταβιβάζει το σύνολο των μετοχών στον όμιλο Βαρδινογιάννη.
Μόλις 6 χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 1988 ιδρύει και εκδίδει την εφημερίδα «Επικαιρότητα» και μετά από ένα χρόνο την Κυριακάτικη Επικαιρότητα σε συνεργασία με τον Σπύρο Καρατζαφέρη (ο οποίος αργότερα αποχώρησε ) και τον Πάνο Κολιοπάνο.
Το 1993 αναλαμβάνει πρόεδρος στην Χρηματιστηριακή Βορείου Ελλάδος, η οποία το 1995 εξαγοράστηκε από τον υιό του Βασίλη Σιαμαντά όπου όμως παρέμεινε πρόεδρος (μη εκτελεστικός) έως και σήμερα που απεβίωσε.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου και ώρα 11.30 π.μ. Η ταφή του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μακύνεια Ναυπακτίας.
- πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
* Στη φωτό το 1ο φύλλο της Ελευθεροτυπίας. (το είδαμε stopontiki)