ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Το σλόγκαν που δίχασε Ελενα Ακρίτα και Σπύρο Δερβενιώτη

Στο σχόλιο της Ελενας Ακρίτα για τον Γιάνη Βαρουφάκη με αφορμή την παρουσία του πρώην υπουργού Οικονομικών στην πορεία για το Πολυτεχνείο και το πανό της κίνησης ΜέΡΑ25 (δείτε ΕΔΩ), απάντησε ο Σπύρος Δερβενιώτης.
Συγκεκριμένα ο υπεύθυνος του Τύπου του ΜέΡΑ25 έγραψε στο fb:
«Πάντα αγαπητή μου κυρία Eλενα Ακρίτα
Διαβάζω με προσοχή από..
χθές την αγωνία σας να μη μιλάμε σήμερα για «χούντα», με βασικό επιχείρημα ότι σε μια χούντα δε θα μπορούσες να μιλήσεις για χούντα. Ξεπερνάω ως ελάσσον το γεγονός ότι το γράφετε αυτό στα social media, χάρη στα οποία καταπιεσμένοι σε όλο τον κόσμο μια χαρά μπορούν να αποκαλούν τις χούντες τους χούντες, για να προχωρήσουμε στην ουσία.
Μέρος της ευγενούς σταυροφορίας σας ήταν να στολίσετε ως ανιστόρητο το σύνθημα με το οποίο πορεύτηκε στη χθεσινή πορεία του Πολυτεχνείου το ΜέΡΑ25 «Τότε ήταν τα τάνκς τώρα είναι τα funds”.
Με ελάχιστη ψυχραιμία, θα διαπιστώσετε σε μια δεύτερη επίσκεψη στο σύνθημα, ότι πουθενά δεν υπάρχει η λέξη ”χούντα», που συμφωνώ ότι οφείλουμε να χρησιμοποιούμε με φειδώ. Αυτό για το οποίο μιλάει το σύνθημα είναι τα μέσα κατάλυσης της δημοκρατίας. Κι εδώ δυσκολεύουν λίγο τα πράγματα, γιατί μάλλον θα αναγκαστείτε να συμφωνήσετε με «το Γιάνη της καρδιάς σας» ή τουλάχιστο θα δυσκολευτείτε λίγο περισσότερο να τεκμηριώσετε το γεγονός ότι σήμερα έχουμε δημοκρατία. (ακόμα κι οι φανατικότεροι υπέρμαχοι των «μνημονίων ως αναγκαιότητα» έχουν εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια).
Ως ενήμερη πολίτης που γνωρίζω ότι είστε, φαντάζομαι δεν θα έχετε λησμονήσει, ότι κατά τη διάρκεια της σφυρηλάτησης της Αποικίας Χρέους που είναι σήμερα η χώρα μας, ένας εν ενεργεία Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, ξηλώθηκε για να αντικατασταθεί από έναν Τραπεζάνθρωπο «ειδικής αποστολής», τον κύριο Παπαδήμο, κάτω από συνθήκες καταστολής που πληρούν ακόμα και το δικό σας κριτήριο ότι «σε μια χούντα απαγορεύεται να λές ότι είναι χούντα».
Για το Δημοψήφισμα δε χρειάζεται να μιλήσω καν, ένας ολόκληρος πλανήτης τουίταρε τις ώρες του fiscal waterboarding που οδήγησε στην αναίρεσή του, το hashtag “This is a Coup”, προφανώς ήταν όλοι βαλτοί του Γιάνη της καρδιάς σας.
Δε θα σας κουράσω άλλο, θα σας καλέσω απλώς να διαβάσετε το κείμενο που θυροκολλήσαμε χθές στα γραφεία της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της πορείας (ΕΔΩ), και για φινάλε θα σας ζητήσω να μου απαντήσετε, με το χέρι στην καρδιά, ποιο από τα αιτήματα του Νοέμβρη,
Ψωμί
Παιδεία
Ελευθερία
δε χάσκει και σήμερα, ειδικά σήμερα, αναπάντητο.
Με την εκτίμηση που γνωρίζετε ότι σας έχω.»

 H Eλενα Ακρίτα ανταπάντησε με σχόλιο της κάτω από την αρχική της ανάρτηση στο fb:

Όταν μια άποψη/αντίληψη/θεωρία χρειάζεται ολόκληρη ανάλυση για να εξηγήσει ένα σλόγκαν 8 λέξεων, τότε το σλόγκαν έχει αποτύχει. Στην ίδια πρόταση δεν χωρούν τανκς και funds, κάπου υπάρχει λάθος.
Και σαφώς είναι ανιστόρητη η ομοιογενοποίηση των δυο εννοιών: τα τανκς του 1973 δεν είναι κι ούτε θα γίνουν ποτέ τα funds του 2918.

Στο καπάκι ήρθε και η απάντηση Δερβενιώτη
Το "προλετάριοι ενωθείτε" συνοδεύεται από τρεις τόμους, αλλά υποψιάζομαι ότι κι εκεί θα μπλέξουμε σε μια μάλλον σκόπιμη σύγχυση μεταξύ σύγκρισης και αναλογίας. Την καλησπέρα μου και την καληΜεΡΑ μου