ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Ο άλλος τελικός – Calcio Storico

Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου, ο Κώστας Αργυρός ταξιδεύει στη Φλωρεντία για έναν «άλλο τελικό». Στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης κάθε τέλος Ιουνίου αναβιώνει το «Calcio Storico», το αρχαίο ποδόσφαιρο που ξεκίνησε να παίζεται εκεί από τον 16ο αιώνα και θεωρείται ο πρόγονος του σύγχρονου αθλήματος..
Τέσσερις ομάδες από διαφορετικές γειτονιές της πόλης, κάθε μία με 27 παίκτες «συγκρούονται» κυριολεκτικά στην πλατεία Σάντα Κρότσε, με έπαθλο απλά το γόητρο και τη δόξα του νικητή. Είναι ίσως το πιο δημοφιλές ετήσιο γεγονός για τους κατοίκους της πόλης, αλλά και πόλος έλξης για τους τουρίστες, που συρρέουν στην πόλη για να το παρακολουθήσουν ζωντανά.
Στην εκπομπή μιλούν οι εκπρόσωποι του δήμου για το άθλημα αυτό, που εξαιτίας της βιαιότητάς του θυμίζει περισσότερο ράγκμπι, την ιστορία του και τους συμβολισμούς του. Αναφέρονται όμως και στην αγάπη των Φλωρεντίνων για το σύγχρονο ποδόσφαιρο, που εκφράζεται μέσα από τη λατρεία για την ομάδα της πόλης, τη Φιορεντίνα.
Η κάμερα της εκπομπής βρέθηκε όμως και στο Μουσείο της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, το οποίο βρίσκεται επίσης στη Φλωρεντία, εκεί όπου καταγράφεται η ιστορία της «σκουάντρα ατζούρα», σε μια χρονιά που ολόκληρη η Ιταλία μοιάζει να διανύει μια φάση εθνικής μελαγχολίας, εξαιτίας της απουσίας της αγαπημένης εθνικής της ομάδας από την κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, το Μουντιάλ της Ρωσίας.
INFO

Σενάριο – παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Δημοσιογραφική ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη,  Σωτήρης Σιδέρης, Αναστασία Βαϊτσοπούλου
EΡΤ1: 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE «Ο άλλος τελικός – Calcio Storico» 12.07.2018
2 Ιουλίου 2018
Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018, στις 23:00