ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Παραδοχή της Google ότι τα μηνύματα στο gmail διαβάζονται από τρίτους

Eπιβεβαίωσε η Google ότι υπάρχει πιθανότητα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο gmail, να διαβάζονται από τρίτους.
Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία, οι χρήστες που έχουν συνδέσει τους λογαριασμούς τους με εφαρμογές τρίτων, μπορεί -χωρίς να το συνειδητοποιούν- να δίνουν στους τελευταίους την άδεια να..διαβάσουν τα ηλεκτρονικά μηνύματά τους. Σύμφωνα με το..
BBC εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών δήλωσε ότι πρόκειται για «κοινή πρακτική» και για ένα «βρώμικο μυστικό». Η Google άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η πρακτική δεν είναι ενάντια στην πολιτική της, αλλά ειδικοί κυβερνο-ασφάλειας δήλωσαν έκπληκτοι που η εταιρεία επιτρέπει κάτι τέτοιο.
Το Gmail χρησιμοποιούν 1,4 δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.
Όταν ένας χρήστης συνδέει το λογαριασμό του στη Google, με κάποια τρίτη εφαρμογή ή υπηρεσία, συχνά καλείται να δώσει την άδειά του για πρόσβαση της εφαρμογής ή της υπηρεσίας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του. Μερικές φορές στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι των τρίτων εταιρειών, είναι σε θέση να διαβάσουν τα μηνύματα των χρηστών.
Για παράδειγμα, η Edison Software παραδέχθηκε στην εφημερίδα «wall street journal», ότι είχε διαβάσει τα emails εκατοντάδων χρηστών του Gmail, προκειμένου να βελτιώσει ένα λογισμικό της. Η εταιρεία, eDataSource, ανέφερε ότι οι μηχανικοί της είχαν και αυτοί διαβάσει πολλά emails για να βελτιώσουν τους αλγόριθμους που ανέπτυσσαν.
Και στις δύο περιπτώσεις οι εταιρείες δήλωσαν ότι δεν ζήτησαν ειδική άδεια από τους χρήστες για να διαβάσουν το Gmail τους, επειδή θεωρούσαν ότι η πρακτική αυτή είχε ήδη τη συγκατάθεση των χρηστών.
Σημειώνεται ότι η Google δήλωσε ότι μόνο εταιρείες που είχαν περάσει από έλεγχο, μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά μηνύματα χρηστών και μόνο εφόσον οι χρήστες είχαν σαφώς δώσει προηγουμένως τη συγκατάθεσή τους για κάτι τέτοιο.