ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Εκθετοι στην ακτινοβολία κεραιών της Cosmote 1.250 μαθητές

Εταιρεία κοινωνικής ευθύνης;

Η Cosmote φαίνεται να εγκαινιάζει νέα ήθη στην επιλογή τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Στην Πυλαία Θεσσαλονίκης επέλεξε να εγκαταστήσει 3 κεραίεςκινητής στην ταράτσα διώροφου κτιρίου, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε 5 σχολικά συγκροτήματα.
Η επιλογή της θέσης είναι η χειρότερη δυνατή ως προς την έκθεση των μικρών μαθητών στην ακτινοβολία, δεδομένου ότι η απόσταση του κτιρίου από το κοντινότερο σχολικό συγκρότημα είναι μόλις 25 μέτρα και ειδικά διότι το κτίσμα βρίσκεται σε ένα βύθισμα, με αποτέλεσμα οι κεραίες, οι οποίες εκπέμπουν οριζόντια, να βρίσκονται στο ίδιο ύψος με τα σχολικά κτίρια, που καλύπτουν πάνω από 1250 μαθητές.
Στην έντονη αντίδραση των μαθητών, γονιών και κατοίκων, η Cosmote επιλέγει να κρύβεται πίσω από τον πρόσφατο νόμο Βορίδη, ο οποίος δίνει στις εταιρίες κινητής τη δυνατότητα να στήνουν τις.. κεραίες τους ουσιαστικά όπου θέλουν χωρίς κανέναν περιορισμό.
Οι κάτοικοι που έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα ενάντια στην τοποθέτηση της κεραίας, τοποθετήθηκαν στα πλαίσια της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων αναφερόμενοι στις επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν τις βλάβες που προκαλεί η εκπομπή θερμικής και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε τόσο κοντινή απόσταση από σχολεία και σπίτια στην υγεία των πολιτών. Αναφέρθηκαν στη αρχή της προφύλαξης, την οποία οφείλει να εφαρμόσει το δικαστήριο και να απαγορέψει την λειτουργία των κεραιών, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί με βεβαιότητα, πως σε βάθος χρόνου δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία τωνπαιδιών της Πυλαίας από την άμεση έκθεση στην ακτινοβολία των κεραιών αυτών.
Στη δίκη κατέθεσε και ο Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη κ. Καϊτεζίδης, ο οποίος δήλωσε τη συμπαράσταση του Δήμου στον αγώνα των κατοίκων για την απομάκρυνση των συγκεκριμένων κεραιών ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην αναστάτωση που έχει προκληθεί στην περιοχή από την προσπάθεια της εταιρείας να λειτουργήσει τις κεραίες στη συγκεκριμένη θέση δίπλα σε 5 σχολικά συγκροτήματα. Μάλιστα πρότεινε, η εταιρία να βρει σε συνεργασία με το Δήμο εναλλακτικές θέσεις τοποθέτησης, οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες της εταιρίας.
Ο εκπρόσωπος της Cosmote εξήγησε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες κι ότι δεν υπάρχει περιορισμός από το νόμο σχετικά με την εγγύτητα σε σχέση με σχολεία. Σχετικά με το χαμηλό ύψος της θέσης της κεραίας ισχυρίστηκε ότι είναι σε ψηλότερο σημείο σε σχέση με τα γειτνιάζοντα κτίρια, πράγμα που διαψεύσθηκε, καθώς προσκομίστηκε φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου ένα μήνα.