ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Πειθαρχικός έλεγχος σε δικηγόρους που μετέρχονται πρακτικές «εισπρακτικών εταιριών»

Απόφαση του Δ.Σ.Α για τις πρακτικές των δικηγορικών-«εισπρακτικών» εταιριών

Με την βαρύτατη πειθαρχική διαδικασία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών θα βρίσκονται αντιμέτωποι δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρίες εφόσον διαπιστωθεί ότι στο πλαίσιο της δικηγορικής τους εντολής μετέρχονται συμπεριφορές εισπρακτικών εταιρειών, προβαίνοντας σε αλλεπάλληλες αντιδεοντολογικές τηλεφωνικές οχλήσεις προς τους οφειλέτες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α αποδοκιμάζει και καταδικάζει τις πρακτικές αυτές και επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση πως παρόμοιες συμπεριφορές προσβάλουν το σύνολο του δικηγορικού σώματος και δεν θα είναι ανεκτές.
Για το λόγο αυτό, αποφάσισε την προσθήκη διάταξης στα πειθαρχικά παραπτώματα του Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων σύμφωνα με την οποία ο δικηγόρος ή η δικηγορική εταιρία,.. απαγορεύεται να οχλεί προφορικά και δή τηλεφωνικά, τον οφειλέτη του εντολέα του πέραν της μίας φοράς, προκειμένου να τον ενημερώσει για την οφειλή του και να διερευνήσει τη δυνατότητα εξώδικης επίλυσης της  υφιστάμενης διαφοράς. Σε περίπτωση που στη συνέχεια ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί, δυστροπήσει ή αρνηθεί να εξοφλήσει την οφειλή, ο δικηγόρος οφείλει, τότε, να προβεί σε έγγραφη εξώδικη όχληση ή να ασκήσει τα προβλεπόμενα νόμιμα ένδικα βοηθήματα για λογαριασμό του εντολέα του.
Η μη τήρηση της διάταξης αυτής παραβιάζει τον Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων και συνιστά ελεγκτέο πειθαρχικό παράπτωμα.