ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Τουρλού-τουρλού;


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Την Κυριακή το βράδυ στη Βουλή διέπραξε σωρεία αδικημάτων και δημιούργησε τοξικό κλίμα και την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη ξέχασε τα πάντα και έδωσε συμβουλές για το πώς πρέπει να λειτουργούν η Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Τα δυο πρόσωπα του πρωθυπουργού. Οι οπορτουνισμοί για να μην προκαλούν το δημόσιο αίσθημα πρέπει να έχουν μια απόσταση μεταξύ τους. Δεν μπορείς τη μια μέρα να υποστηρίζεις κάτι με φανατισμό και την ακριβώς επόμενη να το καταρρίπτεις με πομπώδη ρητορική.
Αλλους θα τους προβληματίσεις, άλλους θα τους θυμώσεις και μερικούς θα τους υποχρεώσεις να γίνουν κοψοχέρηδες. Χρειάζεται δηλαδή ένα μέτρο στις μεταμφιέσεις, όσο αριστοτέχνης κι αν είσαι στο μπαλαμούτι. Διαφορετικά, κινδυνεύεις να διολισθήσεις στη γραφικότητα. Οι πλήρους απασχόλησης οπορτουνιστές το ξέρουν και γι’ αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις αφήνουν τον χρόνο να κυλήσει πριν κάνουν την κωλοτούμπα. Για τον πρωθυπουργό αυτά είναι λεπτομέρειες.
Ποντάροντας στο γεγονός ότι τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα τον στηρίζουν, δεν διστάζει να ακυρώνει τον εαυτό του. Την Κυριακή διχαστικός, τη Δευτέρα ενωτικός. Την Τρίτη εισαγγελέας, την Τετάρτη ακριβοδίκαιος. Την Πέμπτη εθνικόφρων, την Παρασκευή κοσμοπολίτης. Το Σάββατο λαϊκός, την Κυριακή ξεκουράζεται και διαβάζει τις δημοσκοπήσεις πριν δημοσιευτούν.
Και πάει λέγοντας. Μιλώντας στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών στη Θεσσαλονίκη είπε: «Η οργανωτική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών αποτελεί προϋπόθεση για την εμβάθυνση του κράτους δικαίου στην εποχή μας, αλλά και συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής ζωής… Θα σας ζητούσα και σήμερα να κλείσετε τα αυτιά σας σε οποιαδήποτε απειλή μπορεί να εκτοξεύεται εναντίον σας από κάποιους και με τις αποφάσεις σας να πιστοποιείτε καθημερινά την ανεξαρτησία σας». Τα μικρόφωνα έμειναν στη θέση τους.
Τα λόγια αυτά βγήκαν από το στόμα του ανθρώπου που πριν από δυο μέρες είχε μιλήσει για υπόκοσμο, συμμορία και ελευθεροδολοφονίες περιγράφοντας δημοσιογράφους που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη. Με άλλα λόγια, παρότρυνε τους ανακριτές και τους εισαγγελείς να τους παραπέμψουν και τους δικαστές να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά. Χωρίς απολογίες; Σιγά τα ωά. Τεκμήριο αθωότητας; Τρίχες κατσαρές. Διάκριση των εξουσιών; Αυτά είναι για τους πρωτοετείς της Νομικής. Αθέμιτη επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς; Το συγκεκριμένο άρθρο του Ποινικού Κώδικα δεν αφορά τον πρωθυπουργό.
Απευθυνόμενος στα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. είπε ότι «στην τοξικότητα, εμείς απαντάμε με μετριοπάθεια». Ηταν μετριοπαθής ο λόγος του στη Βουλή; Μην κάνετε ανόητες ερωτήσεις. Πορεύτηκε με μετριοπάθεια ο κ. Μητσοτάκης από τότε που εξελέγη αρχηγός της Ν.Δ.; Ασφαλώς. Μα, αυτός δεν έλεγε ότι ο Τσίπρας πούλησε τη Μακεδονία για να πάρει τις συντάξεις; Τι θυμάστε τώρα. Στο κόμμα του δεν ανήκουν τα στελέχη, σημερινοί υπουργοί, που έταζαν Ειδικά Δικαστήρια στους πολιτικούς αντιπάλους τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Περσινά ξινά σταφύλια, τώρα είμαστε στρατηγικοί εταίροι με τους ακατονόμαστους γείτονες.
Ο αντιπρόεδρος του κόμματός του δεν επιτέθηκε σε εισαγγελείς και στους πολιτικούς αντιπάλους του απειλώντας τους πρώτους ότι θα τους βάλει φυλακή και τους δεύτερους ότι θα τους γδάρει; Ε, καλά τώρα, είπε μια κουβέντα παραπάνω ο Αδωνις πάνω στον εκνευρισμό του, μην τα παίρνετε όλα τοις μετρητοίς. Αυτός δεν κράτησε στις θέσεις τους –μερικούς τους αναβάθμισε– τους υπηρεσιακούς παράγοντες τους οποίους κατηγορούσε για εγκληματικές ενέργειες στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι; Είστε εμπαθείς.
Αυτός δεν άλλαξε τον νόμο για να τοποθετήσει επικεφαλής στην ΕΥΠ τον εκλεκτό του, αν και είχε δεσμευτεί ότι δεν θα τον αλλάξει; Ξαναζεσταμένο φαγητό. Η χώρα έχει επιτελική κυβέρνηση, η κυβέρνηση έχει δημοφιλή αρχηγό, αυτός έχει μέσα ενημέρωσης και εταιρείες δημοσκοπήσεων που κάνουν με αξιοπρέπεια τη δουλειά τους. Ολα πάνε ρολόι. Αφήστε τις μαχητικές αμφιβολίες, δαμάστε τον πειρασμό της ανυπακοής που τριβελίζει το μυαλό σας, μην παίζετε με τη φωτιά και συνθηκολογήστε με τους ιδιοκτήτες της χώρας.

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (03.202.2022)