ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

O Kουτσούμπας και ο «Παπαρατσένκο»


Η viral φράση για τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία της ΕΣΣΔ και η απάντηση του ιστορικού

Πέραν των πολιτικών αντεγκλήσεων και των ρητορικών εξάρσεων η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, δημιούργησε ένα παράδοξο trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Συγκεκριμένα σε μία αποστροφή του λόγου του ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας,  «δημιούργησε» τον «Παπαρατσένκο» που έγινε viral στα social media.
 Στην ομιλία του ο Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση του ιστορικού Σεργκέι Ραντσένκο, ο οποίος έφερε στο φως αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της ΕΣΣΔ, όπου αναφέρεται η παρεχόμενη στήριξη των σοβιετικών στο ΚΚΕ και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.
Ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος… αναβάπτισε με σκωπτική διάθεση τον ιστορικό, με αποτέλεσμα στο Twitter να δοθεί ένα ρεσιτάλ σχολίων, ενώ και ο ίδιος ο Ραντσένκο έσπευσε να σχολιάσει το περιστατικό.
«Και καλά αυτός ο πώς τον λένε, ο ξένος ιστορικός, ο ιστοριοδίφης. Τον ξεχνάω, ο παπα, παπα, παπαρα… Παπαρατσένκο; Πώς τον λένε…κάπως έτσι… Παπαρατσένκο. Αλλά καλά αυτός. οι εγχώριοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Εστίας, της Δημοκρατίας, άλλων site; Δεν ήξεραν; Δε ρώταγαν; Τώρα φταίω εγώ να πω: Πού τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.
Μάλιστα ένα από αυτά τα φυντάνια, ο γνωστός αντικομμουνιστής Μαραντζίδης που έκανε καριέρα με το μίσος του για το ΕΑΜ και τον ΔΣΕ, σήμερα όλως τυχαίως αρθρογραφεί και στην Αυγή και στην Καθημερινή. Να τον χαίρεστε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ” συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας.
Δεν αναφέρομαι στις γνωστές φασιστοφυλλάδες που κυκλοφορούν αλλά στις υποτίθεται ευυπόληπτες- έγκριτες αστικές εφημερίδες. Τόσα έχει γράψει περί αυτών των φοβερών ντοκουμέντων ο Ριζοσπάστης. Ενώ βρίσκονται και στο εξάτομο δοκίμιο ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Τους συνιστούμε να το αγοράσουν από τη Σύγχρονη Εποχή, αφού διαβάσουν και το άρθρο του Ριζοσπάστη στα πρακτικά για να το διαβάσετε και σεις κύριοι βουλευτές”, κατέληξε.

Τι απάντησε ο ιστορικός

Από την πλευρά του, ο καθηγητής ιστορίας του John Hopkins Σεργκέι Ραντσένκο, που μελετά τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των Σοβιετικών, απάντησε μέσω Twitter πως «είναι αγενές, για να μην πω επαίσχυντο να επιτίθεται ad hominem σε έναν ιστορικό με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς».
«Γελάσαμε όλοι πολύ (κι εγώ), αλλά τώρα που έχω γίνει χασταγκ, ας πούμε δύο λόγια περί πολιτικού διαλόγου. Το ενδιαφέρον μου για τη δημοσίευση εγγράφων για τις σχέσεις του ΚΚΕ με τη Σοβιετική Ένωση είναι ιστορικό. Δεν ενδιαφέρομαι (και γνωρίζω και ελάχιστα) για τις τωρινές πολιτικές του ΚΚΕ. Με τη δημοσίευση των εγγράφων, ξεκινάω ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συχνά επικοινωνώ με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Είναι φυσιολογικό. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό, είναι ο ηγέτης ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος να επιτίθεται σε έναν ιστορικό ad hominem χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Είναι αγενές, για να μην πω επαίσχυντο. Θα πρότεινα στον κύριο Κουτσούμπα, που αντιδρά με τόση ζωντάνια στην ανάγνωση αρχειακού υλικού, να διαβάσει περισσότερο», πρόσθεσε ο Ρατσένκο.
«Διαβάζοντας περισσότερο, θα σχηματίσει μία πιο σύνθετη κατανόηση της ιστορίας, ίσως λιγότερο πολιτικοποιημένη αλλά πιο κοντά στα γεγονότα. Και κάτι τελευταίο: παρακαλώ μην επιτίθεστε στους ιστορικούς. Είμαστε εδώ προς όφελος όλων», κατέληξε ο καθηγητής.