ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Ακραία πόλωση και παραπομπή Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας


Νέος γύρος έντασης σημειώθηκε στη Βουλή, στον απόηχο των όσων συνέβησαν χθες, όταν ο προεδρεύων του Κοινοβουλίου Χαράλαμπος Αθανασίου έκλεισε το μικρόφωνο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλου Πολάκη με την αιτιολογία ότι η ομιλία του ήταν εκτός θέματος.
Αυτή η πρωτόγνωρη πράξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. την ώρα που η Ν.Δ. ασκούσε δριμεία κριτική στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. για «ίσες αποστάσεις» απέναντι στο επεισόδιο.
Με το «καλημέρα», στη σημερινή συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γιάννης Ραγκούσης, κατήγγειλε την «πρωτοφανή, αντιδημοκρατική, πραξικοπηματική ενέργεια», επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στον πρόεδρο όσο και στον αντιπρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και Χαράλαμπο Αθανασίου, αντίστοιχα.
O πρώην υπουργός και νυν βουλευτής τόνισε πως «δεν ήταν εκτός θέματος χθες ο κ. Πολάκης γιατί τότε και ο ομιλητής της ΝΔ κ. Υψηλάντης που μίλησε για τη Νοvartis αμέσως πριν, ήταν εκτός θέματος κι όμως δεν του αφαιρέθηκε ο λόγος». Σημείωσε επιπρόσθετα ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο αφαίρεσης του λόγου από βουλευτή με βάση μάλιστα έναν κανονισμό που, ανάμεσα στα άλλα, λέει πως δεν επιτρέπεται οι βουλευτές να διαβάζουν το λόγο τους από βήματος. Σε κανέναν βουλευτή δεν έχει αφαιρεθεί ο λόγος σε βουλευτή επειδή έχει γραπτό κείμενο».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, κατέληξε λέγοντας: «Όσο η Δεξιά δεν θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά και θα αναβιώνει τις χειρότερες παραδόσεις αυτής της παράταξης τόσο κι ο λαός μας δεν θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά, τι σημαίνει Novartis».

Τασούλας σε ρόλο κομματάρχη

Σε ρόλο κομματάρχη, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, υποστήριξε πως «με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή ούτε η χώρα» απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το μικρόφωνο στον κ. Πολάκη έκλεισε με απόφαση του προεδρείου. Η άμυνα σε αυτή την απόφαση, δίκαιη ή άδικη, δεν είναι η κατάληψη του βήματος της Βουλής. Είναι η δημοκρατική άμυνα και όχι η τρομοκρατική άμυνα. Ποιος σας είπε ότι η κατάληψη του βήματος της Βουλής είναι πράξη που δεν συνιστά τρομοκρατία και βαθιά προσβολή της έννοιας του κοινοβουλευτισμού;» σημείωσε ο κ. Τασούλας προσπαθώντας να δικαιολογήσει την πρωτοφανή εκτροπή σε βάρος του Π. Πολάκη.
Ο Κ. Τασούλας αφού προηγήθηκαν άλλοι ομιλητές και ζυγίζοντας την κατάσταση ως άλλος «Πόντιος Πιλάτος» ανέφερε πως δεν θα συνεχίσει άλλο αυτή την κουβέντα και ανακοίνωσε σχετικά με το ζήτημα Πολάκη: «Το αν παρεμπόδισε το βήμα, εν ονόματι του κώδικα δεοντολογίας και του σχετικού κανονισμού της Βουλής, θα το εξηγήσει στην Επιτροπή Δεοντολογίας στην οποία θα παραπεμφθεί».

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Νωρίτερα, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ευαγγελία Λιακούλη επέρριψε ευθύνες και στις δύο πλευρές για τα όσα συνέβησαν στη Βουλή, μιλώντας για «πόλωση του διπολισμού και των κομματικών στρατών» και συμπληρώνοντας ότι τέτοιες εικόνες οδηγούν σε απαξίωση της πολιτικής, της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από πλευράς ΚΚΕ έκανε λόγο για «σόου» που άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα, ωστόσο δεν παρέλειψε να επικρίνει τη στάση του προεδρείου να κλείσει το μικρόφωνο χθες βράδυ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ως προς το σκέλος του επεισοδίου, κινήθηκε και ο Κλέων Γρηγοριάδης από πλευράς ΜέΡΑ 25.

Επιστροφή Πολάκη χωρίς καμία λογοκρισία

«Δεν έκανα καμία κατάληψη της έδρας του Κοινοβουλίου, ο προεδρεύων έκανε κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών» ξεκαθάρισε ο Παύλος Πολάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, εξηγώντας όσα ντροπιαστικά συνέβησαν χθες.

«Έχουν απογυμνωθεί όλα σας τα επιχειρήματα για το πραξικόπημα» υπογράμμισε καλώντας τον πρόεδρο της Βουλής να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του.

Στο… «ψητό»

Ο Παύλος Πολάκης, οτι δεν μπόρεσε να κάνει χθες το έκανε σήμερα, αναφερόμενος στο σκάνδαλο Novartis χωρίς να διακοπεί από τον προεδρεύοντα.
«Δεν θα σας ζητήσω ποτέ συγγνώμη. Σας καλώ να καταθέσετε το σύνολο του αρχειοθετικού πορίσματος» υπογράμμισε σημειώνοντας ότι το σχετικό πόρισμα που εκδόθηκε κατά πλειοψηφία «θα μείνει στην ιστορία της δικαιοσύνης ως η πλήρης στρέβλωση της λογικής».
Ειδικότερα, και αναφερόμενος στο πόρισμα που υποστηρίζει ότι ο Αδ. Γεωργιάδης δεν ευνόησε τη Novartis, ο Π. Πολάκης μίλησε με στοιχεία:
  • Το 2012, στα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, η Novartis έλαβε 157 εκατ. ευρώ, η Pfizer 143 εκατ. ευρώ και η AstraZeneca 131 εκατ. ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα, το 2014, η Novartis έλαβε 145 εκατ. ευρώ, ενώ η Pfizer έπεσε στα 78 εκατ. ευρώ, ενώ η AstraZeneca 82 εκατ. ευρώ. «Όλοι οι άλλοι κατακρημνίζονται και η Novartis όχι. Αυτό δεν είναι προνομιακή μεταχείριση;» διερωτήθηκε.
  • Ανάλογα ήταν τα στοιχεία που έδωσε και για τα φάρμακα υψηλού κόστους που δίνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η Novartis το 2013 έδωσε 130 εκατ. ευρώ σε φάρμακα και εισέπραξε 130 εκατ. ευρώ, όταν η ABBVIE έδωσε 51 εκατ. ευρώ φάρμακα και εισέπραξε 14 εκατ. ευρώ, η Merck 50 εκατ. ευρώ φάρμακα και εισέπραξε 28 εκατ. ευρώ., η Amgen 49 εκατ. ευρώ σε φάρμακα και εισέπραξε 25 εκατ. ευρώ και μόνο η Roche έδωσε 81 εκατ. ευρώ σε φάρμακα και εισέπραξε 76 εκατ. ευρώ. «Μια εταιρεία πτωχεύει ή αναπτύσσεται με βάση τι έχει στα ταμεία της. Ποιος παίρνει την πολιτική απόφαση της πληρωμής;» ρώτησε με νόημα.
Αγωγή Γεωργιάδη

Με έκδηλο εκνευρισμό εμφανίστηκε στο βήμα του Κοινοβουλίου ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη. Για μια ακόμα φορά υποστήριξε ότι αυτός είναι θύμα στην κόντρα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και προανήγγειλε κατάθεση αγωγής κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
«Η πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης Novartis είναι για μένα το μεγαλύτερο παράσημο στην πολιτική μου πορεία», ανέφερε ο υπουργός και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει αυτό που του είπε ο κ. Πολάκης προχθές στο καφενείο, ότι «όπως εύκολα οι υποθέσεις μπαίνουν στο αρχείο, τόσο εύκολα ανασύρονται».
Για τη χθεσινή διακοπή της συνεδρίασης, ο υπουργός ανέφερε πως πάντα πίστευα ότι η Βουλή είναι χώρος που δημιουργείται η σύνθεση και διαβεβαίωσε ότι «εγώ δεν έχω να φοβηθώ τίποτα από όσα λέει ο κ. Πολάκης γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».
- από efsyn.gr