ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Διάκριση στις ΗΠΑ για την ταινία «LET ME BREATHE» του Θωμά Σίδερη


Το βραβείο της κριτικής επιτροπής του κινηματογραφικού φεστιβάλ της πόλης Χάντινγκτον στη Φλόριντα των ΗΠΑ απέσπασε η ταινία του Έλληνα δημιουργού και μέλους της ΕΣΠΗΤ, Θωμά Σίδερη.
H ταινία LET ME BREATHE βασίζεται στην αφήγηση και τη βιωμένη εμπειρία της βραβευμένης.. αφροαμερικάνας δημοσιογράφου Joyce Davis που γεννήθηκε το 1953 στον αμερικανικό νότο. Η Davis εργάστηκε για ένα διάστημα στην Αθήνα, ως ανταποκρίτρια, ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και, συγκεκριμένα, στη βραβευμένη με Πούλιτζερ εφημερίδα «ΤΗΕ PATRIOT».
Mε αφορμή τη δολοφονία του George Floyd στη Μινεάπολη των ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο, η ταινία διερευνά σε βάθος τις πολλαπλές όψεις του ρατσισμού, από τη δράση της Κου Κλουξ Κλαν μέχρι την επίθεση στην εκκλησία των Βαπτιστών (ο πατέρας της Joyce Davis ήταν κήρυκας στην εκκλησία) και από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μέχρι τη δράση των «Μαύρων Πανθήρων» και της Άντζελα Ντέιβις την ταραγμένη δεκαετία του 1960.
Ωστόσο, πέρα από το ιστορικό πλαίσιο της ταινίας, το οποίο υποστηρίζεται από σπάνιο τεκμηριωτικό υλικό από τα δημόσια αρχεία των ΗΠΑ, το ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη εστιάζει στις δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της ματωμένης δεκαετίας του 2010. Οπτικοακουστικά τεκμήρια από το αρχείο των αστυνομικών αρχών και μαρτυρίες πολιτών σχηματοποιούν το βαθύ ρήγμα που διατρέχει το αμερικανικό κοινωνικό σώμα, ένα ρήγμα που ανάγεται στο παρελθόν αλλά συντηρείται σχεδόν αναλλοίωτο μέχρι σήμερα. Είναι το σημείο τομής όπου ο ρατσισμός συναντά τα φτωχοποιημένα και περιθωριοποιημένα κοινωνικά στρώματα τα οποία αδυνατούν να αντιδράσουν στην αστυνομική βία και στην κρατική αυθαιρεσία.
Η ταινία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Συγγραφέων με έδρα τη Νέα Υόρκη και της ΕΣΠΗΤ.