ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Έξι ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες της Ουγγαρίας

φωτό: Αρχείο Δημήτρη Ράπτη

Ένας νέος κύκλος αφιερωμένος στους Έλληνες της Ουγγαρίας θα αρχίσει να μεταδίδεται από την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021 στη Φωνή της Ελλάδας, τον ραδιοφωνικό σταθμό παγκόσμιας..

εμβέλειας της ΕΡΤ, στο πλαίσιο της εκπομπής «Των Ελλήνων οι κοινότητες».
Πρόκειται για έξι δραματοποιημένα ιστορικά ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ, τα οποία διερευνούν την παρουσία Ελλήνων στα εδάφη της Αυστροουγγαρίας ήδη από τον 16ο αιώνα, όταν έμποροι από τουρκοκρατούμενες περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας μετακινούνται προς την Κεντρική Ευρώπη προκειμένου να διαθέσουν τα προϊόντα τους.
Η παρουσία των Ελλήνων και η διάνοιξη των βαλκανικών οδών θα οδηγήσει στην ανάπτυξη κομπανιών και στη συνέχεια κοινοτήτων στη Βουδαπέστη και σε άλλες πόλεις. Κατά τη διάρκεια του 18ου και, ειδικότερα, του 19ου αιώνα, οι Έλληνες της Ουγγαρίας θα οικοδομήσουν σχολεία και εκκλησίες και θα προσφέρουν τα μέγιστα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Σπουδαίοι αγιογράφοι θα ταξιδέψουν ως εκεί και θα επιμεληθούν τον ιερό διάκοσμο των εκκλησιών, θα τυπωθούν βιβλία στην ελληνική γλώσσα, ενώ Έλληνες δάσκαλοι θα έρθουν από κάθε γωνιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Σε αυτό τον κύκλο ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ εξετάζεται επίσης η εγκατάσταση παιδιών και πολιτικών προσφύγων κατά τη διάρκεια και μετά τον Εμφύλιο, με την ίδρυση και ανάπτυξη της κοινότητας «Μπελογιάννης».
Έρευνα – Παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Info
Ημερομηνίες μετάδοσης: Παρασκευή 5, 12, 19, 26 Φεβρουαρίου και 5, 12 Μαρτίου
Ώρες μετάδοσης: 13:00-14:00 και 02:00-03:00 (ώρα Ελλάδας)