ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

4 πεζογράφοι και ποιητές της Θεσσαλονίκης συναντούν τον Βασίλη Τσιτσάνη

Η γεωγραφία της Θεσσαλονίκης μέσα από τη ματιά και τα λόγια του Γιώργου Ιωάννου, του Θωμά Κοροβίνη, του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη και του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Μία τοπογραφία της μνήμης, μία περιπλάνηση στο κέντρο και στα προάστια της πόλης και κάπου στο βάθος ένα ταξίμι με το βραχνό παίξιμο του μπουζουκιού από τα χέρια του Βασίλη Τσιτσάνη..Από τον Βαρδάρη ως την Άνω Πόλη και από την οδό Σκεπαστού ως την Καλαμαριά, ξετυλίγονται οι σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της πόλης κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα μέσα από τα βιώματα των αφηγητών, καθώς ανακαλούν ξεχασμένα περιστατικά στην περιπλάνησή τους στον χώρο και στον χρόνο. Ο ερχομός των προσφύγων του 1922, η γερμανική κατοχή, ο εκτοπισμός των Εβραίων, η μεταπολεμική Θεσσαλονίκη, ο ρευστός χώρος και η διαρκής κινητικότητα των λαϊκών στρωμάτων, τα τοπόσημα και η ανάδυση μιας νέας πόλης στα θραύσματα του οθωμανικού και εβραϊκού παρελθόντος της.
Τα αποσπάσματα από τις μαρτυρίες των Γιώργου Ιωάννου, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη και Ντίνου Χριστιανόπουλου προέρχονται από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης