ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Η Ελενα Ακρίτα, το τηλεφώνημα Μαρκουλάκη και πως παίρνονται οι αποφάσεις σε αυτή τη χώρα

Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εισηγήθηκε να μην κλείσουν τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι μουσικές σκηνές στο πλαίσιο των νέων μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού. Αυτό αναφέρει η Έλενα Ακρίτα, με άρθρο της στην εφημερίδα "Τα Νέα". Η δημοσιογράφος, αφού κάνει γνωστό ότι ο ηθοποιός.. Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό όπου επιχειρηματολόγησε κατά της διακοπής λειτουργίας των θεάτρων και των λοιπών χώρων πολιτισμού, καυτηριάζει το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε αυτή την απόφαση μετά τα όσα εισηγήθηκε ο ηθοποιός και όχι ακούγοντας τα όσα του είπαν ειδικοί επί του θέματος.
Παράλληλα η Ελενα Ακρίτα επιτίθεται στον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "ο πρωθυπουργός το 'επικοινώνησε' το τηλεφώνημα με τον Μαρκουλάκη αποδεικνύοντας ότι έχει γραμμένη την υπουργό του όπως όλους άλλωστε τους υπουργούς του". Ακολουθεί ολόκληρο το διαφωτιστικό κείμενο τη Ελενας Ακρίτα (από τη στήλη της ‘Μια γυναίκα στην πλατεία’ στα "Νέα"):
Αβίαστα γέλασαν φίλα προσκείμενα πόμολα όταν πληροφορήθηκαν το παρασκήνιο που κράτησε ανοιχτά θέατρα και μουσικές σκηνές. Κατ’ αρχάς, μάς είχαν προϊδεάσει ότι θα κλείσουν. Στις δυο το μεσημέρι έκλειναν, στις έξι το απόγευμα άνοιγαν.
Πώς έγινε αυτό; Τηλεφώνησε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έτσι έγινε αυτό. Έτσι αλλάζουν οι αποφάσεις στη χώρα αυτή. Όχι μετά από διάλογο με φορείς, όχι μετά από ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων. Όχι. Παίρνει ένας σκηνοθέτης έναν πρωθυπουργό και τού αλλάζει τη γνώμη! Απλούστατον.
Κατ’ αρχάς να το ξεκαθαρίσουμε. Εμείς θέλουμε ανοιχτά τα θέατρα, το Μεγάρο, το Νιάρχος, τις μουσικές σκηνές. Ανοιχτά με μέτρα. Με μάσκες. Με αποστάσεις. Με πρόστιμα αν δεν τηρούνται οι προδιαγραφές. Οργανωμένα και συντεταγμένα. Ο Πολιτισμός είναι ανάσα βαθιά και κανείς δεν έχει δικαίωμα να μάς την στερήσει.
Κοίτα όμως τώρα πόσα φάουλ κρύβονται πίσω από ένα τηλεφώνημα. Κοίτα τώρα πώς αλλάζει η απόφαση εντός ολίγων ωρών.
Αλλάζει διότι όλα τα σωματεία συνθετών, ηθοποιών, τραγουδιστών και εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό κινητοποιούνται εδώ και μήνες;
Όχι.
Αλλάζει γιατί οι καλλιτέχνες ζητούν επανειλημμένα συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού;
Όχι.
Αλλάζει γιατί ο κλάδος τους διαδήλωσε μαζικά πριν λίγες μέρες;
Όχι.
Αλλάζει γιατί οι καλλιτέχνες πεινάνε στην κυριολεξία χωρίς μεροκάματο και κανείς δεν νοιάζεται;
Όχι.
Όχι ρε παιδί μου, όχι λέμε. Δεν πα να βροντάνε την πόρτα του υπουργείου, δεν πα να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται, δεν πα να μαζεύουν υπογραφές;
Όχι. Όχι τι δεν καταλαβαίνεις;
Η απόφαση αλλάζει επειδή ο Μαρκουλάκης τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη.
Κι όχι μόνο έγινε αυτό, αλλά ο πρωθυπουργός έκρινε ευφυές να το επικοινωνήσει κιόλας.
Καλά αυτό δεν παίζεται. Δεν αντιμετωπίζεται. Το διαρρέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποδεικνύοντας έτσι ότι έχει γραμμένη την υπουργό, όπως και όλους τους υπουργούς του άλλωστε. Όταν κάνουν κάτι στραβό, το χρεώνονται αυτοί. Όταν διορθωθεί το στραβό, το πιστώνεται ο πρωθυπουργός.
Δεν έχει καν την γενναιοδωρία μη σού πω και το τακτ να μην αδειάσει στην ψύχρα τον όποιο συνεργάτη του. Το έκανε με την Κεραμέως, το έκανε με τον Χρυσοχοϊδη, το κάνει τώρα με την Μενδώνη. Λέει δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς, μη δίνετε σημασία σε αυτούς τους τύπους που υπουργοποίησα, εγώ ο θεούλης κάνω παιχνίδι.
‘Ετσι γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα. Ούτε συσκέψεις, ούτε συνελεύσεις ούτε τίποτα. Απλά, ανθρώπινα σε φιλικό επίπεδο βρε αδερφέ. Με έναν τρόπο που έλυσε το ζήτημα.
Κι έκανε τα πόμολα πολύ ευτυχισμένα.