ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Γιάννης Αλμπάνης: Μετά τις Πρέσπες κάνουμε τα πρώτα βήματα έξω από τη φυλακή της Ιστορίας

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα και ο δημοσιογράφος Γιάννης Αλμπάνης του πήρε συνέντευξη χτες, στο συνέδριο του Economist, για το cnn.gr. Ο Γιάννης Αλμπάνης σχολιάζει σχετικά στο fb:
"Ακούγοντάς τον Ζάεφ, δεν μπόρεσα να μη σκεφτώ πόση..
απόσταση έχουμε διανύσει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δεν μίλησε ούτε για τον Μέγα Αλέξανδρο ούτε για το χτες, αλλά για την οικονομική ευημερία και το αύριο. Δεν μίλησε ως αντίπαλος ή δύσκολος γείτονας, αλλά ως εγκάρδιος φίλος της Ελλάδας.
Έχω ζωηρές αμφιβολίες για το αν μέσω της πλήρους ενσωμάτωσης στη Δύση θα βελτιωθεί η θέση των πολλών στη Βόρεια Μακεδονία, όπως πιστεύει ο Ζάεφ. Αλλά δεν μπορώ να μην του αναγνωρίσω ότι θεωρεί Νο 1 ζήτημα του λαού του την αντιμετώπιση της φτώχειας και όχι την αναζήτηση απατηλών εθνικών μεγαλείων.
Στο τέλος της συνέντευξης σκέφτηκα ότι σε λίγα χρόνια θα φαντάζει εξωφρενικό ότι κάποτε θεωρούσαμε τη Βόρεια Μακεδονία απειλή για την Ελλάδα.
Ο Νίκος Κοτζιάς είχε πει ότι η Ιστορία πρέπει να πάψει να είναι φυλακή και να γίνει σχολείο για τους λαούς των Βαλκανίων. Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι μπορεί η Ιστορία να γίνει σχολείο. Πιστεύω όμως ότι είναι στο χέρι μας να μην μετατρέπουμε το παρελθόν σε φυλακή του παρόντος. Μιλώντας με τον Ζάεφ, συνειδητοποίησα ότι μετά τις Πρέσπες κάνουμε τα πρώτα βήματα έξω από τη φυλακή της Ιστορίας".   (ολόκληρη η συνέντευξη Ζάεφ στον Γιάννη Αλμπάνη στο cnn.gr ΕΔΩ)