ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

«Sacro GRA»: Το βραβευμένο με Χρυσό Λέοντα ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

To βραβευμένο «Sacro GRA» με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας έρχεται στην ΕΡΤ2.
Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε τη ζωή των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται κατά μήκος του μεγαλύτερου περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της Ιταλίας GRA (Grande Raccordo Anulare / Great Ring Road). Ήρωες της ταινίας είναι οι απλοί άνθρωποι, τους οποίους γνωρίζουμε κρυφοκοιτάζοντας την καθημερινότητά τους:..
μια καθημερινότητα στο όριο του ουσιαστικού και του ανούσιου, του μπανάλ και του συναρπαστικού. Το κοινό τους σημείο είναι ο αυτοκινητόδρομος-δαχτυλίδι που περικυκλώνει τη Ρώμη, ο αληθινός πρωταγωνιστής της ταινίας.
Ένας ευγενής και η κόρη του που έχουν αναγκαστεί να μείνουν σ’ ένα συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών, ένας βοτανολόγος, ένας ψαράς, ένας τραγουδιστής της όπερας, μια οικογένεια Λατινοαμερικάνων, μία παρέα εκδιδομένων γυναικών κι άλλοι ήρωες, συνθέτουν το προφίλ μιας χώρας σε πτώση και δίνουν τον παλμό της ζωής στο πλαίσιο του αστικού τοπίου.
To «Sacro Gra» είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που κατακτά τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας.
Ο Τζιανφράνκο Ρόσι πέρασε δύο χρόνια κινηματογραφώντας το υλικό του και οκτώ μήνες για το μοντάζ. Για το «Sacro Gra» έχει δηλώσει ότι εμπνεύστηκε από το βιβλίο «Αόρατες πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο.
Βραβεία:
· Χρυσός Λέοντας, Φεστιβάλ Βενετίας 2013.
· Βραβείο Leoncino d’Oro Agiscuola, Φεστιβάλ Βενετίας 2013.

Ημερομηνία προβολής: Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, στις 23:00 στην ΕΡΤ2
 «Sacro GRA» , συμπαραγωγής Ιταλίας-Γαλλίας 2013.



Σκηνοθεσία-φωτογραφία: Τζιανφράνκο Ρόσι.­
Σενάριο: Τζιανφράνκο Ρόσι, Νικολό Μπασέτι.
Διάρκεια: 91΄